Dukić je ranjen na godišnjicu ubistva Njemca Mikolaeka

Dukić izdržava kaznu u spuškom zatvoru, a nedavno je ranjen nakon što pušten da koristi godišnji odmor
1228 pregleda 7 komentar(a)
Saša Dukić, Foto: Savo Prelević
Saša Dukić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.01.2017. 07:24h

Andrijevčanin Saša Dukić kazao je juče u Višem sudu da nema veze sa ubistvom Helmuta Mikolaeka u Njemačkoj i dodao da nikada nije bio u toj zemlji.

On je svjedočio u nastavku suđenja Zoranu L. Boškoviću, optuženom da je sa njim januara 2004. godine ubio njemačkog državljanina.

Dukić izdržava kaznu u spuškom zatvoru, a nedavno je ranjen nakon što pušten da koristi godišnji odmor.

Hicima iz vatrenog oružja pogođen je na isti dan - 9. januara, kada je prije 13 godina ubijen Mikolaek.

Dukić je pred krivičnim vijećem sutkinje Biljane Uskoković rekao da je osuđen zbog tog ubistva, iako nije kriv.

“Blage veze nemam sa tim ubistvom. Ne poznajem Boškovića. Nisam nikada bio u Njemačkoj. Ne priznajem da sam učesnik tog događaja, iako sam u ovom sudu osuđen i sada se nalazim na izdržavanju zatvorske kazne u Spužu. U Njemačkoj nisam nikada bio. Poznajem braću Jelić Dragutina i Dejana, jer je Andrijevica mali grad. Družimo se kada ljeti dođu. Više od ovoga nemam što da kažem”, izjavio je juče u sudu.

Bošković je dodao da nema prigovora i da je iznenađen takvom izjavom, dok je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević konstatovala da je njegovo svjedočenje u suprotnosti sa materijalnim dokazima.

Dragutin D. Jelić (35) rekao je da je od prvog dana negirao učešće u ubistvu: “U Njemačkoj sam osuđen za ovo ubistvo i od prvog dana negiram krivično djelo. Ne vjerujem da je Bošković učestvovao u ubistvu Mikolaeka. Kada je on ubijen, nisam bio u Njemačkoj već u Crnoj Gori. Ništa mi nije poznato u vezi sa tim ubistvom”.

Odgovarajući tužiteljki, objasnio je da Dukića poznaje i da mu je od prije dvije godine vjenačni kum: “Da ja znam, on nije dolazio u Njemačku”.

I svjedok Dejan D. Jelić (41) je rekao da nema veze sa ubistvom Mikolaeka.

“U Njemačkoj sam osuđen na osnovu izjava braće Ćirović, koji su sve svalili na nas. Prvo su optužili Boškovića, pa Dukića i nas braću Jelić. Ne znam zašto robijam.... Bošković je krajem 2003. bio kod nas u Karlsrueu, ali nije ostao do mog rođendana 30. januara. Dukić nikada nije dolazio kod mene u Njemačku... Boris i Tomica Ćirović su nažalost bila moja braća od tetke. Bili smo u dobrim odnosima sve do mog hapšenja... Poznavao sam Mikolaeka, mali je grad Karlsrue, 300.000 stanovnika. Nije to Njujork. Radio je kao obezbjeđenje u diskotekama, znao sam ga još kada sam imao 18 godina. Pozdravljali smo se”, ispričao je Dejan Jelić.

Suđenje se nastavlja 13. marta, kada će svjedočiti braća Ćirović.

Prema navodima optužnice Bošković je na podmukao način i iz niskih pobuda ubio Mikolaeka, zajedno sa Dukićem, braćom Jelić i braćom Ćirović.

Specijalno vijeće sutkinje Milenke Žižić u februaru 2010. godine osudilo je Dukića na 15 godina zatvora, dok je Bošković, koji se tada nalazio u bjekstvu, osuđen na 10 godina zatvora. Njemu je suđenje ponovljeno nakon što je uhapšen.

Ubistvom okončana svađa zbog preuzimanja prostitutke

Jelići su pravosnažnom presudom Okružnog suda u Karlsrueu osuđeni doživotnom kaznom zatvora, a braća Ćirović na sedam i po, odnosno dvije i po godine zatvora zbog pomaganja.

Piše da su Dukić i Bošković umišljajno podstreknuti od Jelića da ubiju Mikolaeka, zbog sukoba sa Gerd Grimom oko preuzimanja prostitutke Simone Man...

“Koji je preko Mikolaeka, od braće Jelić tražio plaćanje takozvane 'svote odstojanja', što su oni odbili. Zbog toga je oštećeni Helmut Mikolaek izdao takozvanu 'zabranu grada' za Karlsrue, odnosno zabranu bavljenja prostitucije i drugim kriminalnim poslovima. U protivnom, prijetio im je ozbiljan fizički obračun. Braća Jelić su angažovali okrivljenog Dukića da ubije Mikolaeka, dok su Bošković i braća Ćirović angažovani za pomagače u ovom ubistvu”, piše u optužnici.

Bonus video: