Ubistvo Borete plaćeno drogom

Rafailovićev automobil izrešetan 2015. godine, ali on nije povrijeđen u kiši metaka...
400 pregleda 9 komentar(a)
Pucnjava u Bečićima, Foto: Vuk Lajović
Pucnjava u Bečićima, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.01.2017. 20:07h

Budvani Vasilije Rafailović i Ratko Vušović pripadnici su kavačkog kriminalnog klana a ubistvo Đorđa Borete njima je plaćeno drogom, nezvanično je saopšteno “Vijestima” iz više izvora.

Oni su i zvanično označeni kao izvršioci ubistva Borete krajem decembra 2016. godine u Budvi, kada je stradao i ljekar Dragan Zečević.

Rafailović i Vušović su u bjekstvu, a pominju se u Rješenju Apelacionog suda o produženju pritvora njihovim pomagačima Vladimiru Šmanji i Miljanu Bulatoviću.

Specijalno državno tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje Budvana.

“Krivično djelo je posebno teško zbog načina izvršenja, zato što postoji osnovana sumnja da su okrivljeni Šmanja i Bulatović umišljajno pomogli okrivljenim V. R. i R. V., koji su upotrebom vatrenog oružja na javnom mjestu, gdje je bio prisutan veći broj lica, na terasi kafe-bara T. ispalili veći broj projektila iz vatrenog oružja i lišili života oštećene Đ. B. i D. Z. i teško tjelesno povrijedili oštećenog I. S.”, piše u sudskim spisima.

Rafailović i Vušović su u bjekstvu, a pominju se u Rješenju Apelacionog suda o produženju pritvora njihovim pomagačima Vladimiru Šmanji i Miljanu Bulatoviću

Vasilije se godinama bavio ugostiteljskim biznisom - bio je zakupac kupališta u mjestu Rafailovići, ali u medijima je pominjam zbog kriminalnih obračuna.

Prije dvije godine u Budvi je imao oružani obračun, nakon što se sukobio sa braćom Ognjenom i Mladenom Kažanegrom.

Njegov automobil tada je izrešetan, ali je ostao nepovrijeđen u kiši metaka.

Prije toga - 2013. godine, ispred lokala “Škorpion” na šetalištu u Rafailovićima, ranio je Budvanina Radovana Raša Vujovića.

Rafailovića je početkom septembra 2012. godine uhapsila barska policija, zbog zloupotreba droga.

Policajci iz Bara tada su zaustavili vozilo u kome je na mjestu suvozača bio Vasilije, a za volanom J. M. iz Budve.

U automobilu je pronađen ilegalan pištolj “CZ” sa sedam metaka i 0,5 grama marihuana.

Rafailović se prethodne godine intenzivno družio sa Miljanom Bulatovićem, koji se tereti da je bio dio kriminalne grupe koja je organizovala ubistvo Borete.

Bio je i u izuzetno dobrim odnosima i sa nedavno ubijenim Miroslavom Mikijem Ćetkovićem.

Ratko Vušović takođe je poznat policiji, a hapšen je zbog razbojništva, kada je pod prijetnjom oteo pazar iz jedne od budvanskih prodavnica.

Vušović se navodno ranije prijavio za legiju stranaca, ali je odbijen.

On je iz grada nestao odmah nakon ubistva, a Rafailović tek nedavno.

Boreta i doktor Zečević ubijeni su 7. decembra u lokalu “Trofej2 u Bečićima.

Dvije maskirane osobe na motoru prošle su pored kafića, a zatim je jedna od njih iz automatske puške zapucala.

U napadu je ranjen i Ivo Stanišić.

Iz Uprave policije tada je saopšteno da postoje indicije koje ukazuju da je “upotreba vatrenog oružja posljedica ranijih sukoba kriminalnih grupacija sa područja Crne Gore i regiona, a zbog kriminalnih aktivnosti u koje su ove grupacije bile uključene a koje su se odvijale van teritorije naše države”.

Pomagači obezbijedili garažu za motocikl i sakrili oružje?

U rješenju Apelacionog suda o produžavanju pritvora Vladimiru Šmanji i Miljanu Bulatoviću piše da su njih dvojica ubicama pomogli obezbjeđivanjem garaže za skrivanje predmeta upotrijebljenih u izvršenju krivičnog djela (motocikla i drugih predmeta).

Policajci su ih uhapsili 10. decembra i tada saopštili da im se na teret stavlja da su počinili krivično djelo - teško ubistvo putem pomaganja.

U policijskom saopštenju nijesu objasnili šta su konkretno uhapšeni radili prije, tokom ili poslije zločina.

“Policijsko - tužilačke aktivnosti ukazuju na sumnju da su V. Š. i M. B. izvršiocu teškog ubistva unaprijed obećali i pružili pomoć u izvršenju krivičnog djela”.