DOBILI STATUS ISTAKNUTIH KULTURNIH STVARALACA

Šobiću, Kastratoviću i Goranoviću nacionalne penzije

“Dodjelom ovog statusa, istaknuti kulturni stvaralac stiče pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od dana dodjele statusa, koja se utvrđuje u zavisnosti od državne nagrade koju je umjetnik posjeduje i prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori ostvarene u godini koja prethodi isplati naknade”, dodali su iz Vlade Crne Gore. Nikšićki kantautor će primati 748,5 eura.
220 pregleda 0 komentar(a)
Miladin Šobić, Foto: Screenshot (YouTube)
Miladin Šobić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.01.2017. 15:50h

Legendarni crnogorski kantautor Miladin Šobić dobio je status istaknutog kulturnog stvaraoca i doživotnu mjesečnu naknanu u iznosu jedne i po prosječne zarade, odlučila je Vlada Crne Gore, na osnovu predloga Ministarstva kulture.

Autor brojnih legendarnih numera, poput "Ne pokušavaj mijenjat me", “Od druga do druga”, “Sunce tebi, sunce meni”, “Kad bi došla Marija”, 2016. je dobio godišnju nagradu 13. jul, iako je bio na spisku kandidata za nagradu za životno djelo.

Predsjednik žirija Gojko Kastratović, tada je kazao “Vijestima” da su predlagači Šobića kandidovali za godišnju i nagradu za životno djelo, ali da je njegovo ime, prilikom sastavljanja saopštenja, greškom izostavljeno sa konačne liste.

On je obrazložio da su to kasno primijetili i da su predlagači Šobića opravdano negodovali zbog toga.

Šobićevu kandidaturu tada je podržalo deset hiljada građana, koji su potpisali peticiju.

Bez obzira na grešku, osvajanjem godišnje nagrade 13. jul, Šobić je ispunio i posljednji uslov za dobijanje priznanja istaknutog kulturnog stvaraoca, jer prema propozicijama, umjetnik mora imati najmanje pet nagrada od kojih je bar jedna državna.

Vlada je danas dobitnike statusa istaknutih kulturnih stvaralaca odredila na osnovu predloga komisija koju su činili Željko Reljić, predstavnik Univerziteta Crne Gore, Pavle Pejović, predstavnik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Rajko Todorović Todor, predstavnik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Aleksandar Čilikov, predstavnik Matice crnogorske, Željko Kalezić, predstavnik Sindikata kulture Crne Gore, Aleksandra Nikčević Batrićević, predstavnik književnih udruženja i Radovan Papović, predstavnik državnih javnih ustanova.

“Dodjelom ovog statusa, istaknuti kulturni stvaralac stiče pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od dana dodjele statusa, koja se utvrđuje u zavisnosti od državne nagrade koju je umjetnik posjeduje i prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori ostvarene u godini koja prethodi isplati naknade”, dodali su iz Vlade Crne Gore. Nikšićki kantautor će primati 748,5 eura.

Da bi ostvario ovo pravo, umjetnik između, ostalog mora imati pet relevantnih domaćih ili međunarodnih priznanja, a uz Trinaestojulsku, Šobić je osvojio nagrade na festivalima u Subotici 1976. i Opatiji 1978, zatim Nagrada oslobođenja Nikšića 2013, a dobitnik je i Platinaste ploče za prodati tiraž albuma u SFRJ.

On je, kako je obrazložila Vlada, “svaralaštvo je ostvarivao u kontinuitetu dužem od dvadeset godina, počev od prve autorske pjesme “To sam ja”, 1975.godine”.

“Njegov bogat i jedinstven stvaralački opus i poslije četiri decenije još uvjek nesmanjenom snagom poetskog i muzičkog izraza nadahnjuje sve generacije. Miladin Šobić, autor izražajnog senzibiliteta, i dalje je aktuelan kod publike koja zna da prati autentičan zvuk nikšićkog pop – roka”, dodaje se u saopštenju u kojem se ističe i da su obrade originalnih melodija Miladina Šobića, često zastupljene na repertoaru mlađih izvođača ovog muzičkog žanra.

Pored Šobića, juče su status istaknutog kulturnog stvaraoca dobili i filmski i televizijski reditelj iz Podgorice, Gojko Kastratović i književnik Pavle Goranović.

Kastratović je dobitnik je Trinaestojulske nagrade za 2014. i još četiri relevantne stručne nagrade u Crnoj Gori i regionu (Specijalna diploma najboljem reditelju – debitantu, za režiju filma Evanđelje zla, 21. Festival Jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma, Beograd, 1974; Nagrada 21.jul , Opština Berane, 2010; Nagrada za životno djelo, Radio-televizija Crne Gore, 2014; Nagrada Ratko Đurović, Crnogorska kinoteka, 2016).

Goranović je dobitnik je nagrade Miroslavljevo jevanđelje za 2014, ali i Nagrade festivala Jugoslovenske poezije mladih (Vrbas 1996), Nagrade Risto Ratković (Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje, 2009) Nagrada Dignitas za najbolju knjigu (Cetinje 2009) i Nagrade Vito Nikolić za 2010/11, Nikšić).

On je poslanik DPS u Skupštini Crne Gore, a bio je ministar kulture u prošlom sazivu Vlade i savjetnik bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Preporučujemo za Vas