Razbićemo i ostatke mafije

Milorad Žižić saopštio "Vijestima" da su u gradu pod Trebjesom donedavno djelovala četiri klana, ali da je taj broj prepolovljen
310 pregleda 65 komentar(a)
Milorad Žižić, Foto: Savo Prelević
Milorad Žižić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.01.2017. 14:40h

Jedan od prioriteta u radu nikšićkog Centra bezbjednosti biće razbijanje kriminalnih grupacija i procesuiranje njihovih članova.

To je u razgovoru za “Vijesti” saopštio načelnik tog centra Milorad Žižić.

Objasnio je da su u prethodnom periodu u Nikšiću djelovale četiri kriminalne grupe, a sada dvije, prema policijskim podacima.

“U odnosu na organizovane kriminalne grupe koje trenutno egzistiraju, sprovode se mjere pojačane kriminalističke kontrole, dok su protiv članova ovih grupa nadležnim tužilaštvima u više navrata podnošene krivične prijave. Jedan dio članova grupa nalazi se na izdržavanju zatvorskih kazni zbog prethodno počinjenih krivičnih djela”, kazao je Žižić.

Od 602 registrovana krivična djela 2016. u Nikšiću, Plužinama i Šavniku, 275 je po nepoznatom izvršiocu, a rasvijetljeno je 211, ili 77 odsto.

Iako je prošle godine broj krivičnih djela protiv života i tijela porastao za 64 odsto u odnosu na godinu ranije, procenat rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu je 93 odsto.

Prema riječima Žižića, od 72 krivična djela (2015. godine ih je bilo 44) 27 su po nepoznatom izvršiocu, a 25 ih je riješeno.

“Ostala su nerasvijetljena dva krivična djela sa najmanjim stepenom društvene opasnosti - lake tjelesne povrede. Prošle godine je registrovano deset ubistava i pokušaja ubistava, dok su u 2015. registrovana četiri takva krivična djela”, kazao je Žižić.

U gradu pod Trebjesom prošle godine dogodila su se dva ubistva, oba u oktobru - Peko Đikanović i Dragan Kontić osumnjičeni su da su ubili Dragoljuba Mijuškovića, dok se Predragu Kršikapi stavlja na teret ubistvo supruge Biljane Kršikape.

Posljednje četiri godine broj razbojništava i krađa po nepoznatom izvršiocu je sve manji, a kao jedan od razloga Žižić ističe činjenicu da se najveći broj izvršilaca nalazi na izvršenju zatvorske kazne zbog krivičnih djela imovinskog karaktera.

Tako je 2013. godine registrovano 41 razbojništvo i krađe po nepoznatom izvršiocu, godinu kasnije broj tih krivičnih djela bio je za 20 manji. Zatim 2015. bilo ih je devet, a prošle godine osam, od čega je rasvijetljeno šest...

Prošle godine oduzeta su 133 komada oružja, od čega 84 komada vatrenog i to 63 u ilegalnom posjedu.

Žižić je rekao da je dio oružja oduzet od bezbjednosno interesantnih lica i članova organizovanih kriminalnih grupa.

Od 19 krivičnih djela izvršenih podmetanjem požara i eksplozivnih naprava rasvijetljeno je devet.

“To predstavlja dobar radni rezultat s obzirom na činjenicu da se radi o krivičnim djelima koja su po prirodi i specifičnosti teška za dokazivanje, usljed nedostatka materijalnih dokaza koji ostaju na licu mjesta nakon izvršenja krivičnog djela”, kazao je Žižić.

Rekao je i da su podnesene tri krivične prijave protiv isto toliko osoba zbog zelenašenja, kao i da je procesuirano je 11 osoba zbog lažiranja saobraćajnih nezgoda i devet zbog ulične prodaje droga.

„Bezbjednosna situacija u Nikšiću posljednjih godina promijenila se nabolje, čemu u prilog govori činjenica da Nikšić više nije prepoznatljiv po događajima koji pune novinske stupce takozvane crne hronike”, istakao je Žižić.

Žižić poziva građane da prijave policajce koji rade nezakonito

Tokom 2016. godine protiv četiri policijska službenika CB Nikšić pokrenut je disciplinski postupak radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti zbog teže povrede radne obaveze, dok nijedna prijava nije podnešena protiv policijskih službenika ovog Centra zbog počinjenih krivičnih djela sa elementima korupcije.

“Apelujemo na sve građane da ukoliko imaju saznanja o počinjenim krivičnim djelima od strane policijskih službenika to odmah prijave, a što mogu učiniti i anonimno. Takođe, prijava se može podnijeti i nadležnom tužilaštvu ili Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije”, poručio je Žižić.

Bonus video: