UMOR, KONCENTRACIJA, RAVNODUŠNOST...

Ovo su najčešći simptomi nedostatka gvožđa u organizmu

182 pregleda 0 komentar(a)
vitamini, Foto: Www.shutterstock.com
vitamini, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 04.04.2019. 22:15h

Uvijek pratite signale koje vam tijelo šalje. Ovo su najčešći simptomi nedostatka gvožđa u organizmu.

Neprestani umor i zadihanost 

Ako se brzo i naglo zadišete tokom svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje, kućni poslovi ili vježbanje, moguće je da vašem organizmu možda fali gvožđe. Naša tijela koriste gvožđe za proizvodnju hemoglobina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, zaslužnim za prenos kiseonika. Manjak kiseonika u krvi dovodi do osjećaja neprestanog umora. 

Loša koncentracija 

Ako ste primjetili da vam je koncentracija loša i teško obavljate sve svakodnevne obveze koje ste ranije mogli da radite, moguće je da problem leži u smanjenoj količini gvožđa u organizmu. 

Ravnodušnost 

Jedan od mogućih simptoma nedostatka gvožđa može da bude i bezvoljnost i potištenost. Ako primjetite promjene raspoloženja i emocija, i nemate volje za stvari u kojima inače uživate, obavezno provjerite krvnu sliku. 

Blijeda koža 

Blijeda koža može da bude pokazatelj smanjene količine gvožđa. Blijedilo kože prouzrokovano je slabom cirkulacijom krvi i smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca. 

Manje energije i lošija kondicija 

Manjak gvožđa smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma. Ako redovno vježbate, sigurno ćete primjetiti da vam fizička aktivnost postaje isuviše naporna. 

Bolovi u mišićima 

Ako nakon dužeg hodanja ili treninga osjećate snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa što inače ne radite, možda vam tijelo poručuje da mu fali gvožđa. Takvo stanje usporava oporavak mišića. 

Lomljivi nokti 

Kada nokti nisu čvrsti kao što su nekad bili, lako se lome i udubljeni su, pravo je vrijeme da uradite analizu krvne slike jer je moguće da imate manjak gvožđa u organizmu. 

Česte bolesti 

Ako cijelu zimu provodite prehlađeni i s raznim upalama, i često patite od bolesti disajnih organa, razlog za to može da bude nedostatk gvožđa. 

Boja urina 

Ako tokom mokrenja primjetite da je boja urina prilično drugačija, odmah zakažite pregled kod ljekara. Kada organizmu fali gvožđa, urin postaje ružičast ili čak crven, prenosi B92.