Država neće da plati 8 miliona

"Tražili smo dogovor, da bi država poštedjela sebe. Narod će platiti cijenu njihovog ponašanja, ali njih to ne interesuje”...
311 pregleda 10 komentar(a)
Veselin Šofranac, Foto: Vesko Belojević
Veselin Šofranac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.01.2017. 06:41h

Podgorički biznismen Veselin Šofranac preminuo je prije nekoliko dana, pa će postupak koji je pokrenuo protiv države oko višemilionske odštete zbog nemogućnosti da eksploatiše ukrasni kamen u Dubovici, nastaviti njegova porodica i advokat Slavko Maraš, njegov punomoćnik i umješač u postupku, kome pripada polovina tražene odštete.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Šofranac je nedavno državi ponudio vansudsko poravnanje i tražio oko osam miliona eura odštete.

Prema istim saznanjima, država najvjerovatnije neće prihvatiti taj predlog i sačekaće ishod sudskog postupka.

Tužbom se traži da se dozvoli eksploatacija ili da se nadoknadi šteta.

"Tražili smo dogovor, da bi država poštedjela sebe. Narod će platiti cijenu njihovog rada i ponašanja, ali jasno mi je da njih to ne interesuje", potvrdio je Maraš.

Država će najvjerovatnije morati da plati višemilionsku odštetu porodici Šofranac zbog nemogućnosti da nastavi započeti posao na tom lokalitetu.

Vještak je ranije procijenio da je pokojni biznismen izgubio više miliona eura zbog toga što Vlada sedam godina odbija da mu izda urbanističko-tehničke uslove za eksploataciju ukrasnog kamena na ležištu Dubovica-Čanj.

Vještak finansijske struke Milenko Popović u jednoj varijanti nalaza konstatuje da je izgubljena dobit za neproizvedenih i neprodatih 8.000 metara kubnih ukrasnog kamena 12.943.840 eura za period od 10 godina, na koliko je vremena Šofrancu izdata koncesija.

U drugoj varijanti - u kojoj je vještak računao eksploataciju od 3.000 kubnih metara, Šofranac je izgubio pet miliona eura.

Izračunao je i da su Maraš i pokojni Šofranac u posao uložili gotovo 600.000 eura, sa kamatama.

Država je Ugovor o dodjeli koncesije sa Šofrancem potpisala 2009. godine.

Ministarstvo ekonomije početkom 2012. godine pokrenulo je postupak raskida tog ugovora “zbog neispunjavanja obaveza koncesionara”.

U tužbi piše da Ministarstvo održivog razvoja šest godina odbija da mu izda dozvolu za eksploataciju kamena, pozivajući se na “veće društvene interese”.

Maraš je ranije isticao da Ministarstvo turizma ne da dozvolu za eksploataciju kamena da bi što bolje prodali Kraljičinu plažu - onaj ko je kupi, biće u poziciji da eksploatiše ukrasni kamen.

“Sumnjam da je sve namješteno radi nečijih privatnih interesa”, konstatovao je advokat.

Vještak: Nema razvoja bez korišćenja prirodnog blaga

Suđenje je juče odloženo za februar, kako bi se stranke izjasnile o nalazima vještaka geologa Vasilija Radulovića i vještaka građevinske struke Predraga Hajdukovića.

Radulović je, u nalazu, između ostalog, ocijenio da je kamen kvalitetan i predložio da se omogući eksploatacija kamena firmi Šofranac ili nekom drugom, jer kako je istakao - “Nema ekonomskog razvoja bez korišćenja prirodnog blaga”.

Hajduković je procijenio da je vrijednost građevinskih radova na izgradnji pristupnog puta za nalazište kamena oko 400.000 eura.

Vrhovni sud: Odbijen zahtjev za eksploataciju kamena

Vrhovni sud nedavno je stavio tačku na zahtjev Šofranca da mu se dozvoli eksploatacija ukrasnog kamena, prihvativši posljednju odluku Upravnog suda koji je potvrdilo rješenje Ministarstva održivog razvoja.

U rješenju se Šofrancu odbija izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za eksploataciju ukrasnog kamena u Dubovici.

I u Vrhovnom sudu, kao i Upravnom ranije, predomislili su se i na kraju prihvatili obrazloženje Ministarstva da je na toj parceli predviđena izgradnja turističkog naselja.

Upravni sud je, međutim, ranije šest puta imao drugačiji stav i poništavao rješenje Ministarstva, nalažući im da donesu pravilnu odluku.

Bonus video: