Očko: Novim pravilima do veće popularizacije

Očko je kazao da se nova pravila primjenjuju od 1. januara 2017. godine i da su na njima radili vrhunski šampioni i svjetski stručnjaci iz džudo sporta
4 komentar(a)
Franc Očko, Foto: Google.com
Franc Očko, Foto: Google.com
Ažurirano: 25.01.2017. 14:17h

Nova pravila doprinijeće većoj popularizaciji džudo sporta na svjetskom nivou, a sama borba biće još dinamičnija i ljepša za praćenje, kazao je član sudijske komisije Evropske džudo unije Slovenac Franc Očko.

Očko, koji je gost sudijsko-trenerskog seminara Džudo saveza Crne Gore, u kontinuitetu sudi na najvećim takmičenjima i turnirima.

Proglašen je za najboljeg sudije Evrope 2010. godine u izboru Evropske džudo unije.

Kao takmičar osvojio zlato na Evropskom juniorskom prvenstvu 1979. godine u Edinburgu.

Očko je kazao da se nova pravila primjenjuju od 1. januara 2017. godine i da su na njima radili vrhunski šampioni i svjetski stručnjaci iz džudo sporta.

"Ne sumnjam da će doprinijeti još većoj popularizaciji džudo sporta na svjetskom nivou, a sama borba će biti još dinamičnija i ljepša za posmatranje. Po novim pravilima borba će biti skraćena sa pet na četiri minuta, promijenjen je sistem bodovanja tako da sada imamo samo vazari i ipon. Smanjen je i broj kazni, tako da je sada treća diskvalifikaciona", rekao je Očko agenciji MINA.

On je kazao da u Crnoj Gori ima dosta talentovanih džudista, da je zadovoljan kako se sa njima radi i da vjeruje da će to dati rezultate i na međunarodnoj sceni.

"Oduševljen sam odličnim uslovima u SC Trim, gdje trenažni proces obavlja crnogorska reprezentacija. Siguran sam da organizovan rad u bliskoj budućnosti mora dovesti do ozbiljnog rezultata na međunarodnoj sceni", rekao je Očko.

On je pohvalio rad Džudo saveza Crne Gore, navodeći da je napredovao u organizacionom i takmičarskom dijelu.

"Džudisti u SC Trim imaju sve što je potrebno za stvaranje vrhunskih rezultata. Takve uslove nisam vidio ni u nekim državama koje su mnogo razvijenije od Crne Gore. Treba ih iskoristiti, što mislim da Džudo savez Crne Gore i čini", rekao je Očko.

Bonus video: