Vještak na suđenju Radojičiću: Posao nezakonit, ali nije bilo štete

Prema navodima optužnog predloga, Radojičić je od 1. janura do 31. decembra 2012. godine, prekoračio granice službenog ovlašćenja i pribavio korist privatnim firmama
2 komentar(a)
Nebojša Radojičić, Foto: Svetlana Mandić
Nebojša Radojičić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.01.2017. 13:05h

Vještak finansijske struke Milenko Popović kazao je juče pred sutkinjom Suzanom Mugošom - da je prilikom nabavke roba i usluga za izgradnju pozorišne sale Scena 213 u Nikšiću povrijeđen Zakon o javnim nabavkama, ali da tada nije nastupila šteta za Opštinu.

Popović je objasnio da je to konstatovao u nalazu urađenom po nalogu Višeg suda u Podgorici, u predmetu koji se vodi protiv bivšeg predsjednika Opštine Nikšić Nebojše Radojičića. Napisao je da je za rekonstrukciju tog objekta Opština planirala da izdvoji 180.000 eura sprovođenjem otvorenog postupka javne nabavke, ali da je suprotno zakonu posao realizovan kroz šoping metodu i neposredne pogodbe.

Popović je u nalazu naveo da je na rekonstrukciju utrošeno 156.365,37 eura, što je za 23.634,63 eura manje od planiranog iznosa. Radojičićev branilac, advokat Milan Vojinović kazao je da je vještak sebi dao za pravo da ulazi u analizu pravnih pitanja, što nije u djelokrugu njegovog rada.

"Nemam primjedbe na nalaz vještaka. On je dat precizno i sistematatski, ali primjećujem da se vještak upustio u ocjenu pravnih pitanja”.

Specijalni tužilac Živko Savović prigovorio je nalazu, rekavši da u spisima predmeta nema računa koji bi potvrdili njihovo postojanje.

"Vještak nije konstatovao da je Opština Nikšić predmet javne nabavke dijelila, pa su tako pravljeni računi na iznose od 5.000 eura”, kazao je Savović.

Prema navodima optužnog predloga, Radojičić je od 1. janura do 31. decembra 2012. godine, prekoračio granice službenog ovlašćenja i pribavio korist privatnim firmama.

Bonus video: