Zbornik ženskog pjesništva regije

Antologiju je objavila "Shura publikacija"
166 pregleda 0 komentar(a)
U mreži stih (novina)
U mreži stih (novina)
Ažurirano: 25.01.2017. 11:47h

Antologija "U mreži stih", koja sadrži izbor poezije pjesnikinja iz zemalja regiona, nedavno je objavljena u izdanju "Shura publikacije" iz Opatije. Autorice iz Crne Gore zastupljene u ovoj antologiji su Dragana Tripković, Lena Ruth Stefanović, Bosiljka Pušić i Jovanka Uljarević.

Tin Lemac, urednik antologije "U mreži stih", kaže da je zamišljena kao zbornik ženskog pjesništva u regiji u kojem su našle mjesto poznate i manje poznate pjesnikinje.

"Vrijednosni stav kojim sam se kao urednik vodio bio je taj da se uz afirmisane kanonizirane pjesnikinje različitih poetičkih opusa nađu i one čiji su opusi u nastajanju i čiji je rast zanimljivo kritički pratiti", kazao je Lemac. On ističe da su poetike zastupljenih pjesnikinja prilično različite i ne mogu se sve "rezimirati zajedničkim nazivom ženskog pisma što je glavna prednost zbornika".

"Nadam se da će ovaj zbornik geografski i senzibilitetski zbližiti same autorice, a čitateljima pružiti mogućnost proniknuća u snažne i neprepoznate ženske glasove u mahom patrijarhalno orijentisanim kanonima nacionalnih književnosti regije", ističe Lemec.

Pored pjesnikinja iz Crne Gore, u antologiji su zastupljene Bisera Alikadić, Tanja Stupar-Trifunović, Ferida Duraković, Šima Majić, Nermina Omerbegović (Bosna i Hercegovina), Ana Ristović, Radmila Lazić, Tanja Milutinović, Maja Solar (Srbija), Marija Čudina, Anka Žagar, Ružica Cindori, Milica Lojdl, Darija Žilić, Dorta Jagić, Sonja Manojlović (Hrvatska), Ana Pepelnik, Barbara Pogačnik, Stanka Hrastelj (Slovenija), Liljana Dirjan, Lidija Dimkovska (Makedonija) i Dia Demiri Frangu, Naime Bequiraj (Kosovo).

Shura Dumanić iz IK "Shura publikacije" navodi da su izostala mnoga imena koja bi se trebalo da se nađu unutar ovih korica. Tako je, dodaje ona, nastala ideja da se nastavi s radom i pripremi novi zbornik.

Bonus video: