Umjetnički izrazi u selu Smokovci

Projekat ima višestruke elemente koji se očitavaju kroz razvoj turizma, očuvanje i popularizaciju kulturne baštine
53 pregleda 0 komentar(a)
Igor Rakčević (novina)
Igor Rakčević (novina)
Ažurirano: 25.01.2017. 11:38h

Projekat valorizacije kulturne baštine kroz savremeni umjetnički angažman u selu Smokovci realizovan je od strane NVO Zona kulture iz Podgorice. Projekat ima višestruke elemente koji se očitavaju kroz razvoj turizma na području Skadarskog jezera, očuvanje i popularizaciju kulturne baštine, primjer održivog spoja turizma i kulture, angažovanja stručnjaka iz različitih oblasti i šire zajednice sa ciljem stvaranja autentičnog kulturno - turističkog proizvoda.

"Projekat tretira prirodno okruženje na održiv način i on se sprovodi uz minimalne intervencije u prirodnom okruženju. Projekat podiže ekološku svijest kroz promovisanje vrijednosti i primjerom održivog pristupa problemu", ističe slikar Igor Rakčević iz NVO "Zona kulture" naglašavajući da su osnovne vrijednosti područja Skadarskog jezera u bogatom biodiverzitetu i bogatim kulturno istorijskim slojevima koji se odnose na pokretnu i nepokretnu kulturnu baštinu.

"Generalno, riječ je o inicijtivi koja je u funkciji od 2010. godine i koja je razvijena kao specifična platforma za inicijative iz oblasti održivog turizma. Ova inicijativa ima za cilj da ukaže na mogućnosti razvoja i samoodrživosti područja oko Skadarskog jezera, smatramo je važnom u kontekstu razvoja turističke ponude, motivaciji ljudi da razviju sopstvene inicijative, te kao važan podstrek lokalnim proizvođačima i ponuđačima usluga. Ovo je neophodno kako bi se lakše pronašle mogućnosti neophodnog umrežavanja sličnih inicijativa u regiji i objedinile u jedinstvenu ponudu. U našu inicijativu je uključeno više stručnjaka različite profilacije koji su do sada dali značajan teoretski i praktičan doprinos osmišljavanju načina održivosti. Projekat stimuliše lokalne proizvođače hrane i ponuđače usluga što je veoma značajno u smislu održivosti ruralnih područja u regiji", ističe Rakčević.

U smislu navedenog, turistima se nudi boravak u Smokovcima, obilazak lokacija kulturne baštine, upoznavanje sa kulturnim nasljeđem, animacija i obuka u vezi sa starim zanatima i vještinama, obilazak umjetničkih radova na otvorenom (radovi Romana Đuranovića, Borisa Abramovića, Igora Rakčevića, Željka Reljića...) i rad sa umjetnicima.

Projekat je sufinansiran od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, a realizovan je od strane NVO Zona kulture iz Podgorice.

U cilju podrške i Ruralni centar

U cilju podrške ovoj inicijativi formiran je Ruralni centar Smokovci. Riječ je o objektu od 95 m2 i pripadajućim kultivisanim terenom od 2.500 m2.

"Prosječan boravak jedne ture turista u Smokovcima je jedan dan. Smještaj je organizovan u objektu u tradicionalnom maniru sa ukupnim kapacitetom sedam ležaja i pripadajućom infrastrukturom za taj broj gostiju. Inicijativa je predstavljena na više sajtova i u ponudi je nekoliko turističkih agencija koje su specijalizovane za ovaj vid turizma”, kazao je slikar Igor Rakčević, ističući da je cilj projekta valorizacija i afirmacija kulturnog nasljeđa kroz savremene umjetničke prakse, snaženje infrastrukture za kulturni turizam cijele regije i diversifikacija turističke ponude sa akcentom na crnogorsko kulturno nasljeđe i savremenu umjetnost.

Bonus video: