Hljeb treba tostirati samo do zlatne boje

104 pregleda 0 komentar(a)
tost, Foto: Shutterstock
tost, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.01.2017. 15:14h

Hljeb treba tostirati, a krompire peći samo do zlatne boje kako bi se smanjio rizik konzumiranja hemijskog jedinjenja koje može da izazove rak, prenio je BBC upozorenje naučnika.

Jedinjenje akrilamid stvara se kada se hrana s visokim udjelom skroba peče u rerni ili na roštilju ili prži predugo na visokim temperaturama. Akrilamid se nalazi u mnogo vrsta hrane i prirodan je produkt procesa zagrijavanja.

Najveća koncentracija ovog jedinjenja nalazi se u skrobnoj hrani koja se termički obrađuje iznad 120 stepeni, kao što su hljeb, pahuljice, krekeri, keks ili kafa.

Kada se hljeb stavlja u toster, proizvodi se akrilamid. Što je tost tamniji, to ima više tog jedinjenja.

Agencija za standardizaciju hrane (FSA) preporučila je da se pažljivo slijede uputstva i da se izbjegava da hrana dobije smeđu boju. Ova Agencija dodaje da nije sasvim jasno koliko akrilamida ljudski organizam može da toleriše, ali ističe da ga svi jedu previše.

Istraživanja na životinjama pokazala su da je akrilamid toksičan za DNK i izaziva karcinom, pa naučnici pretpostavljaju da se isto odnosi i na ljude, iako za sada nema konačnih dokaza koji bi to potkrijepili.

Dejvid Špiglhalter, profesor na Kembridžu, tvrdi da nema dokaza o štetnosti količine akrilamida koju ljudi uzimaju, niti posebne koristi od smanjivanja količine.

Bonus video: