ENIS BAKOVIĆ JE PRVI OPERATIVAC UPRAVE POLICIJE

Džoker stigao iz tužilaštva

U tužilaštvu smatraju da postavljanje tužioca na čelo kriminalistike može da ima pozitivne efekte na relaciji policija - tužilaštvo. Baković bez policijskog iskustva
607 pregleda 88 komentar(a)
Enis Baković, Foto: Boris Pejović
Enis Baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.01.2017. 06:16h

Novi džoker iz rukava premijera Duška Markovića je tužilac Enis Baković koji je juče postavljen za prvog operativca Uprave policije (UP).

Baković, bez policijskog iskustva, postavljen je za šefa kriminalističke policije gdje bi trebalo da donese energiju i novo znanje za odgovor policije na  dvogodišnji mafijaški rat.

Kada se juče Baković pojavio u  policiji, mnogi inspektori bili su iznenađeni odlukom direktora i ministra policije da na to ključno mjesto imenuju tužioca. Novo postavljenje došlo je nakon odluke Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kojom predsjedava premijer, da se “konkretnije odgovori na bezbjednosne izazove”. 

Baković juče nije želio da daje izjave nakon dolaska u vruću fotelju policije, jer je za “Vijesti” objasnio da još nije upoznat sa “stanjem stvari u UP”.

I njegove kolege u tužilaštvu bile su iznenađene njegovom odlukom, čudeći se da je odlučio da sa stalne funkcije tužioca pređe u nešto neizvjesno i njemu donekle nepoznato. 

U tužilaštvu smatraju da postavljanje  tužioca na čelo kriminalistike može da ima veoma pozitivne efekte na relaciji policija -  tužilaštvo. 

Nekoliko nezvaničnih sagovornika “Vijesti” iz policije juče je reklo da nije loše da tužilac bude na tom mjestu, ali  je najvažnije pitanje koliko će Baković da se pita, da li će uspjeti da izmiri zavađene struje u policiji, ali i očisti službu od prljavih policajaca...

“Kadrovske promjene u policiji stvoriće novu energiju koja će dati bolje rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala”, kazao je sinoć na TV Vijesti ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je najavio da će “kadrovske promjene biti stalne i da neće biti neplanske”.

“Najnoviji događaji koji su se desili u Podgorici, posebno u nekim drugim gradovima, s opravdanjem izazivaju zabrinutost i reakciju građana. Građani opravdano  očekuju od nadležnih institucija da svim svojim kapacitetima uđu u oštru borbu sa organizovanim kriminalom“, ocijenio je Nuhodžić. 

Ministar je potvrdio da nijesu razmatrali smjenu direktora UP,  ali i ocijenio  “da on svoj posao radi korektno”.

Da je novi prvi operativac izabran iz redova tužilaca iznenadilo je donedavnog ministra Gorana Danilovića, koji je za “Vijesti” kazao da je “sramno da to mjesto nije popunjeno iz redova UP”.

“Ne poznajem rad tužioca Bakovića, ali svejedno je sramota da u crnogorskoj policiji, koja broji preko 4.000 policajaca, nije pronađen kadar za postavljenje na mjesto prvog operativca. Za to najvažnije mjesto morao se naći sposoban kadar iz redova UP, a ako ga nema već se morao tražiti u Tužilaštvu, onda je to slom policije. Ako je to tako, moram da se zapitam, a šta smo mi to godinama radili, koga smo to školovali”, zapitao se Danilović.

On je naglasio da su smjene u Upravi policije morale početi i od prvog čovjeka - Slavka Stojanovića.

Baković je na mjestu šefa Uprave kriminalističke policije zamijenio Milovana Pavićevića, koji je u petak podnio ostavku.

Novi šef kriminalistike je sin ombudsmana Šućka Bakovića, a kao diplomirani pravnik  je pripravnički staž počeo 2004. godine u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Tu je bio stručni saradnik sve do juna 2009. godine, kada je imenovan na funkciju zamjenika  tužioca. U julu 2012. godine ponovo je imenovan na istu funkciju, a u januaru 2016. godine izabran je na stalnu funkciju zamjenika tužioca. Upućeni tvrde da je Baković i ranije bio želja Markovića, a da premijer vjeruje porodici ombudsmana najbolje govori i  podatak i da je Bakovićeva  kćerka Merima postavljena u kabinetu kao savjetnica prvog čovjeka Vlade.

Poslanik Demosa  smatra i da je dobro što se počelo sa smjenama u menadžmentu policije ali da, kako je rekao, smjenjuju one koje su do juče branili od njega.

On je podsjetio i da je prije nekoliko mjeseci na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost tražio smjene u UP.

“Tada je direktor policije branio profesionalizam i hrabrost pojedinaca riječima koje je danas teško opisati. Danas, bez imalo odgovornosti i srama oni, koji su te ljude branili, prihvataju njhove ostavke”, kazao je “Vijestima” Danilović.

Siniša Stojković poslat u neraspoređene kadrove

Šef kriminalistike podgoričke policije Siniša Stojković u najnovijoj kadrovskoj rotaciji se sa te pozicije preselio  u neraspoređene kadrove. Na toj poziciji je, po želji direktora Stojanovića, bio od kraja jula 2015. godine. 

Stojković je hapšen krajem decembra 2012. godine  po nalogu Specijalnog tužilaštva,  zbog sumnje da je počinio krivično djelo protivzakoniti uticaj. 

Istraga se protiv njega vodila zbog sumnji da je prijetio tužiteljki   Ljiljani Klikovac,  da može biti smijenjena ako bude preduzimala dalje službene radnje u postupku koji se vodio protiv policajca Milenka Miće Rabrenovića. 

U junu 2013. godineTužilaštvo je protiv njega  podiglo optužnicu, koja je odbačena u  decembru iste godine  uz obrazloženje “da nije mogao protivzakonito uticati na tužiteljku jer za to nije imao autoritet svoje službe, kao ni bitan socijalni status i položaj u društvu”...

Radusinović preuzeo vruću fotelju Kotora

Novi kadrovski rezovi u Upravi policije nastavljeni su postavljenjem Dragana Blagojevića na mjesto pomoćnika direktora Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata. Baković i Blagojević će pomoćničke poslove obavljati do završetka konkursa za izbor novih prvih ključnih ljudi direktora UP. Na mjesto komandanta Posebne jedinice policije postavljen je Veselin Magovčević, dosadašnji načelnik Odjeljenja granične bezbjednosti Nikšić. 

Čistka je napravljena i u CB Bar - novi načelnik je Drago Spičanović, dosadašnji šef Odjeljenja za unutrašnju kontrolu. 

Novi prvi čovjek Unutrašnje kontrole biće Milan Adžić, inspektor u tom odjeljenju MUP-a. 

U Baru je smijenjen i šef kriminalistike Ekan Jasavić, a na njegovo mjesto je postavljen inspektor iz tog grada Ilija Vasović. Smijenjen je i komandir Goran Jokić, a njega će zamijeniti Predrag Bušković, koji je bio njegov zamjenik u Baru. 

Nove kadrovske rezove nije “preživio” ni šef policije u Kotoru Igor Popović. Njega je na toj vrućoj poziciji zamijenio inspektor u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja Marko  Radusinović.

“Borba protiv organizovanog kriminala zahtijeva određene reforme u organizacionom smislu kao i osnaživanje kadrovskih potencijala. Dinamiku postizanja rezultata u ovoj oblasti pratiće u narednom periodu i kadrovske promjene u okviru policije", najavljeno je u saopštenju UP.

Preporučujemo za Vas