Pola vijeka od prvog izvođenja mjuzikla

Iako je slavu stekla na Brodveju (a planetarne dimenzije dobila deceniju kasnije, 1979. s Formanovim filmom), “Kosa” se prvi put pojavila u oktobru 1967. u Teatru Jozefa Papa. Zato se i slavi pola vijeka od praizvedbe
2 komentar(a)
Mjuzikl Kosa, Foto: Oheinema.com
Mjuzikl Kosa, Foto: Oheinema.com
Ažurirano: 23.01.2017. 16:42h

Pola vijeka od prvog izvođenja čuvenog mjuzikla “Kosa” proslavljeno je u njujorškoj “La mami”. Bila je to noć prisjećanja i performansa na kojoj su se slušale slavne numere, ali i pojavili neki od aktera prve pozorišne verzije. Na proslavi je bilo riječi i o životnim pričama samih stvaralaca - kompozitora Golta Makdermota i autora Džejmsa Radoa. Prvi put u javnosti pušten je i demo snimak pjesme “Kosa” - u kojem, uz Makdermota i Radoa, pjeva i treći autor, Džerom Ragni.

Iako je slavu stekla na Brodveju (a planetarne dimenzije dobila deceniju kasnije, 1979. s Formanovim filmom), “Kosa” se prvi put pojavila u oktobru 1967. u Teatru Jozefa Papa. Zato se i slavi pola vijeka od praizvedbe.

Beogradska premijera “Kose” desila se već sljedeće sezone. Pošto su je vidjeli na Brodveju, Mira Trailović i Zoran Ratković osmjelili su se da priču hipi “plemena” i njegov antiratni poklič postave na scenu Ateljea 212, u još uvijek konzervativnoj, socijalističkoj Jugoslaviji. A tema mjuzikla više nego aktuelna: šezdesete godine i rat SAD s Vijetnamom. Vrijeme mladalačkog bunta protiv establišmenta, želje za slobodom, seksualne revolucije i odbacivanja svih društvenih stega, prenose Novosti.rs. Kroz “Kosu” je prošlo puno velikih imena - Mihailo Miša Janketić, Dragan Nikolić, Dušan Prelević Prele, Mihajlo Kostić, Miodrag Andrić, Jelisaveta Sablić, Nada Blam, Gordana Marić.

Bonus video: