Tužiteljka: Lješković od javnosti sakrio sajovce koji su mučili i zlostavljali građane

Begović je istakao da je u postupku došlo do zamjene teza, jer nije Lješković taj koji treba da otkrije ko su počinioci krivičnih djela, već tužilaštvo, koje nije uradilo ništa po tom pitanju, pa su doveli jednog čovjeka da odgovara za to
131 pregleda 36 komentar(a)
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.01.2017. 13:14h

Suspendovani komandat Specijalne antiterorističke jedinice Radosav Lješković je sačinio zajednički izvještaj o upotrebi sredstava prinude sa još 54 pripadnika te jedinice, nakon protesta Demokratskog fronta 24.oktobra 2015. godine, i time svjesno prekršio propise i od javnosti sakrio sajovce koji su mučili i zlostavljali građane nakon razbijanja demonstracija.

To je zaključak tužiteljke Danke Ivanović Đerić, u završnici suđenja Lješkoviću, kome se sudi za pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, za koje mu prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Njegov branilac advokat Zdravko Begović, međutim tvrdi da je sporni izvještaj sačinjen, ne zbog prikrivanja, već zbog nedostatka vremena i vanredne situacije u kojoj su se nalazili.

“Komandant Posebne jedinice Dragan Blagojević je takođe rekao da su i oni sačinili zajednički izvještaj, pa nikome ništa”, istakao je Begović.

Sutkinja Željka Jovović sjutra će izreći presudu.

Tužiteljka je, u završnim riječima, istakla da je u postupku utvrđeno da su sajovci te večeri na tri lokacije mučili i zlostavljali Milorada Mija Martinovića, Andriju Račića, Marka Rakočevića, Darka Šćepanovića, Branimira Vukčevića i Momčila Baranina.

Ona je pojasnila da umjesto da, kako propisi nalažu, svaki od njih sastavi pojedinačni izvještaj, oni su predali zajednički u kome nijesu navedena sredstva prinude koja su nesporno korišćena, i time onemogućio da do danas budu otkriveni pripadnici te jedinice koji su tukli građane i razbijali njihovu imovinu.

Ocijenila je da je njegova odbrana da on nije znao da je iko te večeri primijenio silu netačna i kontradiktorna, jer je čak i njegov zamjenik Mirko Banović u svjedočenju istakao da su iste večeri na zajedničkom sastanku tražili od sajovaca da kažu ko je tukao građane.

Begović je istakao da je u postupku došlo do zamjene teza, jer nije Lješković taj koji treba da otkrije ko su počinioci krivičnih djela, već tužilaštvo, koje nije uradilo ništa po tom pitanju, pa su doveli jednog čovjeka da odgovara za to.

“Ni rođena majka ih ne bi prepoznala te večeri. Od tog dana oni svi imaju brojeve na kacigama i daje se mogućnost da se identifikuju”, zaključio je advokat.

Dodao je i da nije u redu poistovjetiti cijelu jedinicu sa nečim što je uradilo možda par njih, jer se zaboravlja da su sajovci u toliko nesrećnih situacija pomogli građanima.

Lješković i pripadnici te jedinice konstatovali su ranije u sudu da su policajci radili u skladu sa zakonom te večeri, neki od njih kazali su da sumnjaju da su sajovci uopšte na snimcima prebijenja Martinovića i drugih građana, dok je Blagojević rekao da su “građani izazvali takvu reakciju policije”.

Pretučeni građani, međutim, tvrde da su ih sajovci brutalno tukli i bez povoda.

Već petnaest mjeseci nijesu identifikovani pripadnici SAJ-a koji su tukli Martinovića,Račića,Rakočevića,Šćepanovića, Vukčevića, Baranina.

Lješković tvrdi da ih je nemoguće identifikovati, jer su svi pripadnici SAJ-a bili pod maskama i šljemovima.

Lješković nije došao i zabranio snimanje suđenja

Lješković se juče nije pojavio u sudnici podgoričkog Osnovnog suda, a njegov branilac je rekao da je imao porodičnih obaveza, te da njegovo prisustvo na davanju završnih riječi nije obavezno u skraćenom postupku.

Begović je naveo i da Lješković ne želi da se završne riječi snimaju i javno objave,zbog njegovog bunta protiv dijela javnosti koji ga je osudio prije presude.

Vrhovni sud je odobrio audio snimanje završnih riječi, ali se ti snimci ne mogu objaviti bez odobrenja okrivljenog.

Sutkinja je dozvolila snimanje, ali je rekla da će ostaviti Vrhovnom sudu na ocjenu da li se ti snimci mogu objaviti.

Bonus video: