U Herceg Novom otvorena izložba skulptura Sonje Malavrazić

Fakultet likovnih umjetnosti završila je 1993. a 1996. magistrirala kod profesora Zorana Pavlovića. Imala je dvanaest samostalnih, a izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama
196 pregleda 0 komentar(a)
izložba Sonja Malavrazić, Foto: Slavica Kosić
izložba Sonja Malavrazić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.12.2018. 08:55h

"Staništa" naziv je izložbe skulptura akademske slikarke Sonje Malavrazić koja je sinoć otvorena u hercegnovskoj galeriji "Sue Rayder".

Koristeći nekonvencionalne materijale poput plastičnih boca, novinske hartije, granja, plute i žice, autorka je, kako ističe željela da istakne prošlost i nagovjesti neizvjesnu budućnost.

"Borila sam se sa tim materijalom, ne uspjevajući da ga savladam, ali sam uvijek računala na slikarski kolorit I taj efekat, kazala je Malavrazić ističući da je za nju bilo ogromno zadovoljstvo dok je prethodna tri ljeta stvarala sculpture "pod odrinama od kivija i grožđa, sa pogledom na more Boke Kotorske" u porodičnom vrtu Malavrazića.

Izložene skulpture su, prema riječima autorke njen pokušaj da na osnovu prošlosti ukaže na neizvjesnu budućnost.

"Kontakt sa prošlošću ostvarila sam preko boje, a radeći skulpuru osjećala sam puls budućnosti, onaj aspekt koji budućnost nosi. Ove skulpture meni izgledaju kao antiutopijski i prijeteći umjetnički rad", objasnila je Malavrazić.

Skulpture Sonje Malavrazić najbliže su tehnici asamblaža, ali prema mišljenju grafičkog dizajnera, Voislava Bulatovića, koji je otvorio izložbu, više im odgovara termin "slika van slike".

"U radovima Sonje Malavrazić osjeća se jedan energetski naboj , korak prije eksplozije. Ovo je možda početak kraja savremene umjetnosti, koja je dokinula dihotomija lijepog i ružnog. Sonjini radovi su izašli iz druge i ušli u treću dimenziju. Ona nas je suočila ne sa umjetnošću, nego sa cjelovitošću. Ovdje se suočavamo sa našom stvarnošću koja je i umjetnost i otpad", kazao je Bulatović.

Sonja Malavrazić diplomirala je 1975. godine žurnalistiku na FPN u Beogradu. Novinarsku karijeru započela je na Prvom program Radio Beograda gdje je bila urednica Opšteobrazovnog programa "Vreme radoznalosti". Uređivala je i cjelovito kreirala Riznicu njegovanju i preispitivanju kulturne baštine. U oblasti radiofonije osvojila je najveću Svjetsku nagradu Prix Japon u Tokiju 1987. godine kao autorka emisije Glas svuda prisutni o istoriji radija u svijetu.

Fakultet likovnih umjetnosti završila je 1993. a 1996. magistrirala kod profesora Zorana Pavlovića. Imala je dvanaest samostalnih, a izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama.

Bonus video: