Enis Baković umjesto Pavićevića, smjene u Podgorici, Baru i Kotoru

"Vijestima" je rečeno da su jutros smijenjeni i rukovodilac barske Kriminalističke policije Ekan Jasavić, komandir Goran Jokić, i Igor Popović, dosadašnji načelnik kotorske policije
949 pregleda 0 komentar(a)
Enis Baković, Foto: Privatna arhiva
Enis Baković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.01.2017. 20:35h

Osnovni državni tužilac Enis Baković novi je šef Sektora kriminalističke policije, potvrđeno je "Vijestima" iz više izvora.

On će na toj funkciji zamijeniti Milovana Pavićevića koji je u petak podnio ostavku.

"Vijesti" saznaju da je smijenjen i Igor Popović, dosadašnji načelnik kotorske policije. Na njegovo mjesto je došao Marko Radusinović, iz Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja.

Jutros su smijenjeni i rukovodilac barske Kriminalističke policije Ekan Jasavić i komandir Goran Jokić.

Nije rečeno ko će njih dvojicu zamijeniti u barskoj policiji, koju danas preuzima Drago Spičanović, dosadašnji šef Odsjeka za unutrašnju kontrolu Uprave polcije.

Spičanović je zamijenio Miloša Radulovića.

Uprava policije se zvanično nije oglašavala od petka kada su počele kadrovske promjene u toj instituciji.

Pavićević je ostavku podnio dan nakon posljednjeg bombaškog napada u Podgorici u kome je smrtno stradao Đorđe Sekulović (30), a teško povrijeđena Jelena Korać (31).

On je, međutim, rekao da je ostavka njegov lični čin i da nema veze sa bezbjednosnom situacijom u državi.

Njegovi saradnici "Vijestima" su nezvanično rekli da je Pavićeviću naređeno da podnese ostavku i da će u protivnom biti smijenjen.

Pavićević je u fotelju pomoćnika za Sektor kriminalističke policije sjeo 20. februara 2015. godine, nakon što je Milan Tomić podnio ostavku zbog bombaškog napada na Milana Vujotića.

UP: Smijenjen šef Stanice kriminalističke policije CB Podgorica

Iz Uprave policije potvređno je da će Enis Baković biti novi šef Sektora kriminalističke policije.

U saopštenju se navodi da su nakon sagledavanja aktuelne situacije, u kojoj je potrebno dati konkretnije odgovore na bezbjednosne izazove koji se postavljaju pred policiju, a shodno zaključcima Vijeća za nacionalnu bezbjednost, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović postavili osobe koje će obavljati poslove pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije i Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

"Poslove pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije će obavljati Enis Baković, dosadašnji državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dok će poslove pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata obavljati Dragan Blagojević, dosadašnji komandant Posebne jedinice policije",

Enis Baković, diplomirani pravnik, je rad u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kao pripravnik započeo 2004. godine. Nakon polaganja pravosudnog ispita, zasnovao je radni odnos kao stručni saradnik kod Osnovnog državnog tužioca u Podgorici. U junu 2009. godine, odlukom Tužilačkog savjeta, imenovan je na funkciju zamjenika Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, sa mandatom od tri godine. U julu 2012. godine ponovo je imenovan na istu funkciju, kada mu je funkcija postala stalna. U januaru 2016. godine izabran je na stalnu funkciju državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Baković je, u cilju stručnog usavršavanja, pohađao niz seminara i obuka, od kojih izdvajamo studijsku posjedu SAD-u u januaru 2015. godine, kao stipendiste Stejt Dipartmenta, na programu IVLP, na temu „Vladavina prava i međunarodni kriminal“.

U saopštenju se dodaje da će Baković i Blagojević ove poslove obavljati do završetka konkursa za izbor pomoćnika direktora Uprave policije za ova dva Sektora, a koji će biti raspisan u periodu koju slijedi.

Baković i Blagojević su određeni za obavljanje navedenih poslova i zadataka nakon što su Milovan Pavićević, dosadašnji pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije, i Predrag Ašanin, dosadašnji pomoćnik direktora za Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata, direktoru Uprave policije podnijeli zahtjeve za podnošenje ostavki.

Na mjesto komandanta Posebne jedinice policije postavljen je Veselin Magovčević, dosadašnji načelnik Odjeljenja granične bezbjednosti Nikšić.

"Osim navedenog, kadrovske promjene izvršene su i na nivou Centra bezbjednosti Bar i Odjeljenja bezbjednosti Kotor. Novi načelnik CB Bar je Drago Spičanović, dosadašnji šef Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, dok je novi načelnik OB Kotor Marko Radusinović, dosadašnji viši policijski inspektor u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja – Sektor policije opšte nadležnosti. Miloš Radulović i Igor Popović, koji su do sada bili načelnici CB Bar i OB Kotor, obavljaće druge poslove i zadatke u okviru policije. Takođe, sa mjesta šefa Stanice kriminalističke policije CB Podgorica smijenjen je Siniša Stojković. Do određivanja novog šefa ove Stanice navedene poslove i zadatke preuzeće načelnik CB Podgorica Jovica Rečević. Borba protiv organizovanog kriminala zahtijeva određene reforme u organizacionom smislu kao i osnaživanje kadrovskih potencijala. Dinamiku postizanja rezultata u ovoj oblasti pratiće u narednom periodu i kadrovske promjene u okviru policije", navodi se u saopštenju.

Bonus video: