Nasljednika Pavićevića traže van zgrade policije

Više izvora iz vrha Uprave policije "Vijestima" je saopštilo da novi šef kriminalističke policije neće biti niko od aktuelnih funkcionera iz te institucije
537 pregleda 17 komentar(a)
Milovan Pavićević, Foto: Savo Prelević
Milovan Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.01.2017. 07:33h

Još se ne zna ko će biti novi šef kriminalističke policije, ali je "Vijestima" juče potvrđeno da ta funkcija neće pripasti nikome od aktuelnih funkcionera iz te institucije.

Više izvora iz vrha Uprave policije "Vijestima" su juče saopštili da se van zgrade traži nasljednik Milovana Pavićevića, koji je prekjuče podnio ostavku.

Iako je istog dana kazao da ne zna kakav će biti epilog, "Vijestima" je juče rečeno da je direktor policije Slavko Stojanović još u petak prihvatio ostavku svog pomoćnika.

Kao mogući Pavićevićev nasljednik pominje se osoba koja je nakon dugogodišnjeg policijskog staža, karijeru nastavila u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Pavićević je ostavku podnio dan nakon posljednjeg bombaškog napada u Podgorici u kome je smrtno stradao Đorđe Sekulović (30), a teško povrijeđena Jelena Korać (31).

On je, međutim, rekao da je ostavka njegov lični čin i da nema veze sa bezbjednosnom situacijom u državi.

Njegovi saradnici "Vijestima" su nezvanično rekli da je Pavićeviću naređeno da podnese ostavku i da će u protivnom biti smijenjen.

Istovremeno kada i Pavićević, ostavku je podnio pomoćnik direktora policije za Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata Predrag Ašanin, čija je fotelja odmah popunjena.

Na tu funkciju imenovan je dojučerašnji komandant Posebne jedinice policije Dragan Blagojević, a komandovanje PJP-om pripalo je Veselinu Magovčeviću.

Iz Uprave policije se zvanično nijesu oglašavali tim povodom.

Pavićević je u fotelju pomoćnika za Sektor kriminalističke policije sjeo 20. februara 2015. godine, nakon što je Milan Tomić podnio ostavku zbog bombaškog napada na Milana Vujotića.

Specijalno tužilaštvo provjerava da li je on upleten u kriminal.

To tužilaštvo izviđaj je otvorilo nakon što im je policijski funkcioner Vladan Delić podnio prijavu, u kojoj je optužio Pavićevića i načelnika kriminalističke policije u Nikšiću Milorada Žižića da se bave kriminalom.

Sredinom novembra 2016. godine iz SDT-a su za TV Vijesti objasnili da tragom podataka koje je Delić iznio, tražili potrebna obavještenja od Unutrašnje kontrole MUP-a i Specijalnog policijskog odjeljenja:

“Dostavljeni podaci dali su osnov za dalji izviđaj, koji je u toku.”

Pavićević je nakon toga tvrdio da je “čist” i da će Delić morati da dokaže optužbe.

Fotelje se ljuljaju većini načelnika

Šef Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Drago Spičanović prihvatio je ponudu da preuzme kormilo barske policije, potvrđeno je juče “Vijestima”.

On će na toj poziciji zamijeniti Miloša Radulovića.

Izvori “Vijesti” iz bezbjednosnih krugova juče su tvrdili da su ostavke dvojice pomoćnika Slavka Stojanovića “samo uvod u veliku čistku u Upravi policije”.

Tvrde da ostanak na funkciji nije siguran ni Stojanoviću, čiju je fotelju namjerilo nekoliko policijskih funkcionera, ali i bivših rukovodilaca te institcuije. Međutim, drugi izvori "Vijesti" tvrde da premijer Duško Marković nema namjeru da smjenjuje Stojanovića.

Marković navodno planira da u ponedjeljak održi sastanak sa ključnim ljudima tužilaštva i bezbjednosnih službi, na kome će biti riječ o bezbjednosnoj situaciji i daljim kadrovskim promjenama u tom sektoru.

Navodno, već početkom naredne sedmice očekuju se i nove smjene u Upravi policije. Sagovornici tvrde da će se na udaru prvo naći rukovodilac OB Kotor Igor Popović, u toku čijeg mandata su eskalirali obračuni kotorskih kriminalih klanova.

Bonus video: