Šminkanje sistema neće zaustaviti bombe

Iz Uprave policije se nijesu zvanično oglašavali povodom planiranih kadrovskih promjena u toj instituciji
322 pregleda 13 komentar(a)
Podgorica eksplozija, Foto: Savo Prelević
Podgorica eksplozija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2017. 07:44h

Kadrovske promjene u vrhu Uprave policije neće donijeti boljitak. To samo šminka vlasti, koja je i dovela do beznadežnog stanja u najvećem bezbjednosnom aparatu, ocijenio je za “Vijesti” bivši član skupštinskog Odbora za bezbjednost i član Predsjedništva Demokratske Crne Gore Velizar Kaluđerović.

Nakon posljednjeg bombaškog napada u kojem je stradao Đorđe Sekulović a teško povrijeđena Jelena Korać, ostavku je juče podnio šef kriminalističke policije Milovan Pavićević.

Kaluđerović je konstatovao da je ta služba godinama namjerno urušavana i da su na ključnim pozicijama postavljani samo "podobni i pogodni kadrovi"...

"Ovakva reakcija sa podnošenjem ostavki je samo površna, a cilj je da se na tren umiri javnost, koja je ogorčena svakodnevnim kriminalnim dešavanjima. Javno ću saopštiti ono što su na sjednicama skupštinskog Odbora za bezbjednost priznali predstavnici vlasti, ali u dokumentima označenim 'strogo tajno'. Njihova ocjena bila je da je u Crnoj Gori posljednjih godina veoma prisutan i izražen kadrovski i tehnički deficit u službama bezbjednosti i da zbog toga jača organizovani kriminal. Za to nema nikakvog opravdanja. Očigledno je da je to namjerno rađeno kako bi opstajao režim Mila Đukanovića", ocijenio je Kaluđerović.

Analitičar Blagoje Grahovac, kazao je "Vijestima" da je za njega policija kao institucija - odavno beznadežan slučaj.

"Ima tu, naravno, časnih ljudi koji trpe. Toliko ću samo reći o policiji... Do takvog stanja dovela je državna politika”, kazao je Grahovac.

Za mjesec dana biće četiri godine kako je Slavko Stojanović postavljen da rukovodi najbrojnijim bezbjednosnim aparatom.

I nakon njegovog dolaska spekulisalo se da "ekspert za saobraćaj" nema dovoljno iskustva da rukovodi kriminalistikom, ali ni autoriteta da uvede red među zavađene kadrove.

Tačno na dvogodišnjicu njegovog mandata - polovinom februara 2015. godine, razorna bomba usred dana kod vrtića u Bloku pet potvrdila je da mnogo šta ne štima u tom sektoru.

Tog dana dignut je u vazduh blindirani "audi A-8" Podgoričanina Milana Vujotića, a upućeni tvrde da je i taj slučaj dio borbi narkokartela u Crnoj Gori i regionu...

U tom ratu koji bjesni od kraja 2014. godine ubijeno je više od 10 osoba, a bilo je i slučajnih žrtava.

Nakon eksplozije u Bloku pet ostavku je podnio tadašnji šef kriminalistike Milan Tomić, a na njegovo mjesto je postavljen Milovan Pavićević.

Pavićević: Nije smjena, podnio sam ostavku iz ličnih razloga

Pomoćnik direktora i šef kriminalističke policije Milovan Pavićević tvrdi da je ostavku podnio iz ličnih razloga, negirajući da je smijenjen.

"Zahtjev za ostavku podnio sam iz ličnih razloga", kazao je Pavićević.

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" - kazao je da ostavku nije podnio zbog loše bezbjednosne situacije u državi:

"Motivisan sam ličnim razlozima, apsolutno ne zbog posla. Podnio sam ostavku direktoru i ne znam kakav će biti epilog".

Njegovi saradnici "Vijestima" su nezvanično rekli da je Pavićeviću naređeno da podnese ostavku i da će u protivnom biti smijenjen.

Izvori "Vijesti" kao mogućeg nasljednika pominju osobu koja je nakon dugogodišnjeg policijskog staža, karijeru nastavila u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Pavićević je u fotelju pomoćnika za Sektor kriminalističke policije sjeo 20. februara 2015. nakon što je Milan Tomić podnio ostavku zbog bombaškog napada na Milana Vujotića.

Specijalno tužilaštvo provjerava da li je on upleten u kriminal. Izviđaj su otvorili nakon što im je policijski funkcioner Vladan Delić podnio prijavu, u kojoj je optužio Pavićevića i načelnika kriminalističke policije u Nikšiću Milorada Žižića da se bave kriminalom.

Sredinom novembra 2016. iz SDT-a su za TV Vijesti objasnili da su saslušali Delića nakon što im je dostavio informaciju.

"Tragom podataka koje je iznio, zatražena su potrebna obavještenja od Unutrašnje kontrole MUP-a i Specijalnog policijskog odjeljenja, koja su potom i dostavljena. Dostavljeni podaci dali su osnov za dalji izviđaj, koji je u toku”. Pavićević je nakon toga tvrdio da je “čist” i da će Delić morati da dokaže optužbe.

Markoviću situacija odlična, a najavili kadrovske promjene

Premijer Duško Marković kazao je juče novinarima da je zadovoljan bezbjednosnom situacijom u zemlji.

"Bezbjednosna situacija u zemlji je odlična", rekao je.

Portparolka SNP-a Slađana Kaluđerović reagovala je na njegovu izjavu. Ona je pitala kako bi izgledalo da je bezbjednosna situacija loša, ali i zašto su čelnici UP podnijeli ostavke, ako je stanje sjajno.

Nakon serije likvidacija u Budvi, Kotoru i Baru, tadašnji potpredsjednik Vlade krajem septembra izjavio je da smjene u policiji nijesu dobra poruka.

"Možda je moguće da se sve ovo dešava da bi se rasturio sistem ili ugrozila stabilnost. Molim na više opreznosti i senzibilnosti. Lako je nekoga razriješiti, lako je podnijeti ostavku ali je pitanje šta poslije toga”, rekao je tada Marković.

Nakon bombaškog napada 20. decembra na Marka Martinovića, Marković je rekao da vjeruje da država ne može eliminisati kriminalne obračune: "Jer su u pitanju veliki interesi i veliki novac koji se ne stvara u Crnoj Gori".

Pretposljednjeg dana 2016. iz Vijeća za nacionalnu bezbjednost kojim je Marković predsjedavao saopšteno je da je neophodno dalje profesionalno djelovanje u borbi protiv kriminalnih grupa:

"Što podrazumijeva i kadrovske promjene u bezbjednosnom sektoru".

Blagojević umjesto Ašanina

Dojučerašnji komandant Posebne jedinice policije Dragan Blagojević novi je pomoćnik direktora policije za Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

Na toj poziciji Blagojević je zamijenio Predraga Ašanina, koji je juče podnio ostavku na funkciju koju je obavljao od 15. marta 2012.

Blagojević je za komandanta PJP-a postavljen u martu 2013. godine.

Tom elitnom policijskom jedinicom od juče rukovodi Veselin Magovčević, koji je bio šef Granične polciije Vilusi.

Bonus video: