Senegalska vojska ušla u Gambiju

Novi predsjednik ima podršku međunarodne zajednice, ali Džameh odbija da preda vlast, u čemu ima podršku parlamenta
130 pregleda 1 komentar(a)
Jahja Džameh, Foto: Reuters
Jahja Džameh, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2017. 20:33h

Senegalska vojska ušla je večeras na teritoriju Gambije kako bi natjerali dugogodišnjeg predsjednika Jahja Džameha da preda vlast i osigurali da novi predsjednik Adam Barou može da preuzme dužnost, saopštio je portparol senegalske vojske.

Trupe su ušle u Gambiju nekoliko sati pošto je Barou položio zakletvu u ambasadi svoje zemlje u Senegalu, dok dugogodišnji predsjednik Jahja Džameh odbija da preda vlast, što dodatno komplikuje političke prilike.

Novi predsjednik ima podršku međunarodne zajednice, ali Džameh odbija da preda vlast, u čemu ima podršku parlamenta.

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj se izražava "puna podrška" novom predsjedniku, a stari predsjednik se poziva da preda vlast.

Zvaničnici Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (ECOWAS) saopštili su da su spremni da vojno intervenišu u Gambiji, ako Džameh nastavi da odbija da odstupi sa vlasti, iako je izgubio na decembarskim izborima.

Džame, koji Gambijom vlada od državnog udara 1994. godine i svrgavanja tadašnjeg predsjednika Davde Džavare, tvrdi da su rezultati izbora neregularni.

Pobjednik decembarskih izbora Adama Barou, koji se iz bezbjednosnih razloga nalazi u susjednom Senegalu, ima podršku međunarodne zajednice.

Bonus video: