Pitali za pušenje, šutirali ljude, bacali lične karte

“Dok smo ležali, jedan me pritiskao pendrekom i pitao - 'oćete li da pušite... Neko od njih je rekao - Pazite da se ne snima”...
78 pregleda 57 komentar(a)
Protesti CG
Protesti CG
Ažurirano: 18.01.2017. 06:24h

Svjedok Momčilo Baranin potvrdio je juče u sudnici da su njega i njegovog kuma Branimira Vukčevića policajci bez povoda šutirali i maltretirali, 24. oktobra 2015. godine nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta.

Baranin je posljednji saslušani svjedok u postupku u kome se sudi suspendovanom komandantu SAJ-a Radosavu Lješkoviću, optuženom za prikrivanje pripadnika elitne policijske jedinice koji su brutalno tukli građane te večeri.

Baranin je ispričao da su pokušavajući da pobjegnu od dima krenuli prema parkiranim policijskim džipovima u Ulici Miljana Vukova, misleći da im je tuda najbezbjednije da prođu.

Dodao je da im se učinilo da im je jedan od maskiranih službenika policije dozvolio da tuda prođu, kada su pitali za dozvolu.

Tvrdi da su se sajovci potom zaustavili i naredili da legnu.

U sudnici je ispričao da je zatim uslijedilo višeminutno maltretiranje, ali da on od šoka nije obraćao pažnju na policijske značke.

Rekao je da jedino pamti da su bili u uniformama i sa fantomkama i kacigama.

“Dok smo ležali jedan me pritiskao pendrekom i pitao - 'oćete li da pušite... Neko od njih je rekao - Pazite da se ne snima, zatim - Šta oćete pi.de jedne... Ponudili smo im da se legitimišemo, dali im lične karte, neko me udario par puta u nogu i jednom u glavu, udario sam glavom u trotoar, lične su bacili i otišli”, rekao je Baranin.

Dodao je da nije mogao da hoda od zadobijenih povreda, pa je tek nakon dva dana otišao kod ljekara.

“Te noći nama nijesu nanijete toliko fizičke, koliko duševne povrede. Osjećam se strašno poniženo”, kazao je Baranin u podgoričkom Osnovnom sudu.

Davanje završnih riječi u postupku planirano je za 23.januar.

Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv Lješkovića za krivično djelo - pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela za koje mu prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Lješković i pripadnici te jedinice konstatovali su ranije u sudu da su policajci radili u skladu sa zakonom te večeri, neki od njih kazali su da sumnjaju da su sajovci uopšte na snimcima prebijenja Milorada Mija Martinovića i drugih građana, dok je komandant Posebne jedinice Dragan Blagojević rekao da su “građani izazvali takvu reakciju policije”.

Pretučeni građani, međutim, tvrde da su ih sajovci brutalno tukli i bez povoda.

Već jedanaest mjeseci nijesu identifikovani pripadnici SAJ-a koji su tukli Martinovića, Andriju Račića, Marka Rakočevića, Darka Šćepanovića, Vukčevića, Baranina...

Lješković tvrdi da ih je nemoguće identifikovati, jer su svi pripadnici SAJ-a bili pod maskama i šljemovima.

Bonus video: