Kontroverzni umjetnik napustio Rusiju u strahu za ćerke

Pavlenski je skrenuo pažnju na sebe 2013. kada je prikovao testise na Crevnom trgu
91 pregleda 4 komentar(a)
Pjotr Pavlenski, Foto: Reuters
Pjotr Pavlenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2017. 16:29h

Kontroverzni ruski umjetnik Pjotr Pavlenski napustio je Rusiju sa porodicom, javio je ukrajinski TV kanal "Gromadske".

Umjetnik je sa suprugom Oksanom Šaljiginom i dvjema kćerkama otišao nakon što je protiv njega i njegove žene počela istraga zbog, kao je zvanično saopšteno, "nasilnih radnji seksualnog karaktera".

Prijavu protiv Pavlenskog podnijela je glumica pozorišta Teatr.doc Anastasija Slonina. Ove navode Slonine Pavlenski je nazvao klevetom.

"Ne znamo koliko dugo glumica sarađuje sa policijom. Ali, sada tačno znamo da su se u Rusije ponovo vratile dojave policiji", kazao je umjetnik.

On je objasnio da je odlučio da ode radi bezbjednosti kćerki od 6 i 9 godina. Prema riječima Pavlenskog, da su njega i Oksanu Šaljiginu zatvorili, djevojčice bi bile poslate u dom.

Dan prije odlaska iz Rusije, Pavlenskog i Šaljiginu su priveli u policiju radi ispitivanja, koje se odužilo na 14 sati. Iako su ih nakon toga pustili, kazao je Pavlenski, oboje su očekivali hapšenje. Nakon puštanja iz policije, Pavlenski je sa suprugom i kćerkama automobilom preko Bjelorusije stigao u Ukrajinu, odakle su odletjeli za Francusku, gdje planiraju da zatraže politički azil.

Pavlenski je prije godinu uhapšen u Moskvi nakon što je zapalio ulazna vrata zgrade u kojoj je nekada bilo sjedište tajne obavještajne službe KGB, današnje Federalne službe bezbjednosti (FSB), nakon čega je prebačen u psihijatrijsku bolnicu na posmatranje. Ruski umjetnik iz Sankt Peterburga svoj kontroverzni čin nazvao je "metaforom apatije, političke ravnodušnosti i fatalizma savremenog ruskog društva". U sovjetsko vrijeme politički disidenti često su bili diskreditovani slanjem u psihijatrijske bolnice.

Pjotr Pavlenski je skrenuo pažnju svijeta na sebe protestnim performansom na Crvenom trgu 2013. godine kada je prikovao svoje testise za kaldrmu. Međutim, poslije istrage, sudski organi su zatvorili slučaj navodeći da umjetnik nije učinio nikakav prestup. Moskovska policija je tada navela da Pavlenski nije imao "politički, ideološki, etnički ili vjerski motiv" za učinjeno djelo.

On je bio pod istragom poslije paljenja auto-guma u Sankt Peterburgu u februaru 2014. na skupu podrške antivladinim protestima u Ukrajini kada je smijenjen proruski predsjednik Viktor Janukovič. Umjetnik se 2013. godine pojavio bez odjeće s bodiljikavom žicom ispred skupštine Sankt Peterburga u znak protesta zbog, kao je naveo, represivnih zakona u Rusiji.

Bonus video: