"Ježeva kućica" premijerno na festivalu u Berlinu

Film je nastao prema slavnoj priči Branka Ćopića u tehnici stop-animacije
180 pregleda 0 komentar(a)
Ježeva kućica (novina), Foto: Bonobostudio.hr
Ježeva kućica (novina), Foto: Bonobostudio.hr
Ažurirano: 17.01.2017. 16:45h

Animirani film nastao prema slavnoj priči Branka Ćopića "Ježeva kućica" premijerno će biti prikazan na prestižnom festivalu u Berlinu.

Film je nastao prema slavnoj priči Branka Ćopića u tehnici stop-animacije, a produkcijski je ostvaren u saradnji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija.

To je prva saradnja NFB-a i jednog hrvatskog studija u posljednjih četrdeset godina. Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio), a film u Hrvatskoj podstiču Hrvatski audiovizuelni centar (HAVC) i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Desetminutni animirani film "Ježeva kuća" vjerno slijedi slavni predložak Branka Ćopića, i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenet Velš (Twin Peaks), a francuske glumica Frans Kastel.

Muziku u filmu potpisuje Darko Rundek, a za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Tomas Džonson. Modeliranje lutaka djelo je pomenutih autora, Ivane i Tomasa, uz rediteljku i scenaristkinju Evu Cvijanović. Savjetnik pri izradi lutaka i animacije bio je slavni autor Tim Alen, saradnik Tima Bartona i Vesa Andersona, direktor fotografije je Ivan Slipčević, a montažerke Eva Cvijanović i Iva Kraljević.

Priča o hrabrom Ježurku koji šumom luta dosad je već naučila brojne domaće generacije čitalaca da je vlastiti dom najljepši i najvažniji u životu, a očekuje se da će i ovaj animirani film - koji uspješno oživljava živopisne likove iz te klasične basne - učiniti slično za gledaoce iz cijeloga svijeta.

Bonus video: