Tast neće u zatvor zbog ranjavanja zeta

Vijeće Apelacionog ocijenilo da je sudija Jović pravilno ocijenio da je Bećir odbijao od sebe istovremeni protivpravni napad
118 pregleda 0 komentar(a)
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.01.2017. 07:38h

Apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je Ilija Bećir (72) proglašen je krivim za pokušaj ubistva zeta Radoja Jelića (35), ali je oslobođen od kazne.

Prvostepenu presudu izreklo je krivično vijeće sudije Dragoja Jovića u podgoričkom Višem sudu. Obrazlažući odluku, vijeće sudija Apelacionog suda napisalo je da je prvostepeni sud pravilno zaključio da je optuženi postupao u nužnoj odbrani:

“Jer je odbijao od sebe istovremeni protivpravni napad”.

Ali da nije nije pravilno utvrdio u čemu se napad na Bećira sastojao.

“Nakon održanog pretresa pred ovim sudom, nesumnjivo je utvrđeno da je Jelić uz prethodno telefonom upućenu prijetnju Bećiru da će ih sve pobiti, da će pobiti optuženog i njegovu porodicu, po izlasku iz svog automobila, pošao prema optuženom koji se nalazio kod kapije svog dvorišta.

Dok je Jelić rukama udarao Bećira po glavi i tijelu, optuženi je, dok je taj napad na njega trajao, iz revolvera, u pravcu zeta ispalio četiri projektila, od kojih su ga tri pogodila”, piše u obrazloženju.

Vijeće tog suda ocijenilo je da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je optuženog Bećira oslobodio od kazne, jer je prekoračenje nužne odbrane počinio usljed jake razdraženosti izazvane napadom Jelića.

Prema navodima prvostepene presude, Bećir je prekoračio granice nužne odbrane i sa umišljajem pokušao da ubije Radoja Jelića.

Obrazlažući odluku da se optuženi oslobodi kazne, sudija Jović je kazao da je Bećir učinio sve kako bi izbjegao incident sa zetom.

Prema navodima optužnice, Bećir je 12. jula 2012. ispred svoje kuće u Tivtu, iz revolvera ispalio četiri hica prema zetu Jeliću.

Bonus video: