Duh nedovoljno istražene scene

Trijenale će biti održano u Muzeju Garaž i okolini parka Gorki
0 komentar(a)
Muzej savremene umjetnosti Garaž, Foto: Azureedge.net
Muzej savremene umjetnosti Garaž, Foto: Azureedge.net
Ažurirano: 16.01.2017. 16:03h

Muzej savremene umjetnosti Garaž u Moskvi poziva strane kustose da prisustvuju prvom Trijenalu ruske savremene umjetnosti koje će biti održano od 10. marta do 14. maja, a predstaviće radove više od 60 umjetnika iz cijele Rusije. Poziv se odnosi na kustose koji bi željeli da saznaju više o ruskoj savremenoj umjetnosti, a mogu se prijaviti svi zainteresovani, bez obzira na zemlju porijekla i godine.

Organizatori pokrivaju troškove avionskog prevoza i četvorodnevnog smještaja u Moskvi tokom bilo kog perioda trajanja Trijenala, ali napominju da prisustvo u danima otvaranja omogućava učesnicima veće šanse za susret sa umjetnicima iz Rusije. Kustosi koji su zainteresovani da o sopstvenom trošku produže boravak u Rusiji dobiće administrativnu podršku u vidu organizovanja sastanaka i putnih aranžmana.

Muzej Garaž je radi pripreme Trijenala ruske savremene umjetnosti obavio obimno istraživanje umjetničkih praksi u Rusiji. Na Trijenalu će biti predstavljeni radovi nastali u periodu od 2012. godine, kada su održani posljednji predsjednički izbori.

Odabrani radovi, kako je navedeno, odražavaju duh vremena u proteklih pet godina i nude uvid u raznovrsnost društvenih tendencija koje čine nedovoljno istraženu rusku umjetničku scenu.

Trijenale je novi program koji Muzej Garaž pokreće u okviru nastojanja da izgradi jaču infrastrukturu za savremenu rusku umjetnost. U tom cilju je pokrenuo i grant program za ruske umjetnike i osnovao muzejski arhiv 2012. godine koji se sastoji od radova nastalih u periodu od 50-ih do danas, a predstavlja dragocjen izvor sadržaja za mnogobrojne izložbe, konferencije i izdavačke projekte. Cilj je da kompleksna istorija savremene ruske umjetnosti, koja je istorijski poznata kao nezvanična ili andergraund, postane vidljivija i šire shvaćena.

Trijenale će biti održano u Muzeju Garaž i okolini parka Gorki, a na otvaranje će biti pozvani svi umjetnici koji učestvuju. S obzirom na nedostatak sredstava sa kojim se suočavaju mnogi umjetnici u Rusiji, projekat Trijenala uključuje i određeni broj naručenih radova.

Program obuhvata i predavanja, okrugle stolove, projekcije i performanse, uz učešće umjetnika, istoričara, kustosa i aktivista iz cijele Rusije, čime obezbjeđuje informaciju iz prve ruke o ruskoj kulturnoj sceni generalno, reflektujući pri tom različitosti i specifičnosti lokalnih istorija umjetnosti pojedinačnih regiona.

Bonus video: