Leković odgovorio SDT-u: Geografija je nepobitna

"Da li je to bio lapsus gospodina Katnića ne znam, ali geografija je nepobitna, dakle imajući u vidu da je Crna Gora priznala Kosovo kao nezavisnu državu, Srbija se ne graniči sa Albanijom", kazao je Leković
124 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Leković (novina)
Zoran Leković (novina)
Ažurirano: 16.01.2017. 15:53h

Specijalno državno tužilaštvo zamolilo je danas medije da iznošenjem netačnih informacija, spekulacija i podataka iz takozvanih povjerljivih izvora ne dezinformišu i zbunjuju građane. Iz tog organa su takođe naveli da se jedan od osumnjičenih za krivično djelo pokušaja državnog udara i terorizma Saša Sinđelić dobrovoljno predao.

"Zbog interesovanja više redakcija o načinu na koji je jedan od okrivljenih u predmetu koji se odnosi na krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, S.S., postao dostupan nadležnim državnim organima, obavještavamo javnost da je dolazak okrivljenog u Crnu Goru bio dobrovoljan“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su netačne tvrdnje da je Glavni specijalni tužilac ranije izjavio da je oružje, koje se odnosi na ovaj predmet, uništeno na teritoriji Srbije.

Podsjeća se da je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić na televiziji Vijesti, 20. oktobra prošle godine, saopštio da je oružje trebalo da uđe u Crnu Goru, ali da je uništeno prije nego što je ostvaren taj plan.

"Plan je bio da oružje uđe u Crnu Goru, na granici između Srbije i Albanije, ali je onesposobljeno i uništeno na bezbjednoj lokaciji van teritorije Crne Gore“, objasnio je tada Katnić.

Glavni specijalni tužilac, kako se ističe, ni u jednom momentu nije pomenuo da je oružje uništeno na teritoriji Srbije.

"Ponavljamo da je Glavni specijalni tužilac tada saopštio da Specijalno državno tužilaštvo za sve radnje koje preduzima ima dokaze i pri toj izjavi ostaje. Takođe napominjemo da je Tužilaštvo više puta zamolilo javnost za strpljenje i saopštilo da će se sve činjenice iz ovog predmeta objelodaniti kada za to dođe vrijeme“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da se sud zalaže za javno suđenje, što Specijalno državno tužilaštvo apsolutno podržava, pa će građani imati priliku da sami donesu zaključak.

"Napominjemo da su odluke suda mjerilo rada Specijalnog državnog tužilaštva, a da je jedna odluka u ovom predmetu već donijeta. Cijeneći zainteresovanost javnosti za ovaj predmet, molimo medije da iznošenjem netačnih informacija, spekulacija i podataka iz takozvanih povjerljivih izvora ne dezinformišu i zbunjuju građane“, kaže se u saopštenju.

Leković: Saopštenje SDT-a potvrđuje ono što sam konstatovao u emisiji

Autor emisije "Okvir" Zoran Leković kazao je da informacija Specijalnog državnog tužilaštva potvrđuje ono što je on konstatovao u emisiji "Okvir", a to je da je Specijalni državni tužilac u emisiji "Načisto" kazao da je oružje uništeno na granici Srbije i Albanije

"Saopštenje Specijalnog državnog tužilaštva upravo potvrđuje ono što sam konstatovao u emisiji "Okvir", a to je da je Specijalni državni tužilac u emisiji "Načisto" kazao da je oružje uništeno na granici Srbije i Albanije. Ja sam konstatovao da se Srbija formalno pravno ne graniči sa Albanijom, pa pitam tužilaštvo da me upozna ukoliko sam neznaven. Da li je to bio lapsus gospodina Katnića ne znam, ali geografija je nepobitna, dakle imajući u vidu da je Crna Gora priznala Kosovo kao nezavisnu državu, Srbija se ne graniči sa Albanijom, samim tim ni oružje nije moglo biti uništeno na granici Srbije i Albanije, već vjerovatno Srbije i Kosova". rekao je Leković.

Bonus video: