Preko Atlas banke oprali preko pola milijarde eura?

Iz Atlas banke je saopšteno da je njihovo poslovanje otvoreno za sve provjere nadležnih državnih organa i da je prošlo sve supervizije i domaćih i međunarodnih regulatora
330 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2018. 19:03h

Specijalno policijsko odjeljenje je, u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, realizovala predmet "Beta" tokom čijeg je višemjesečnog sprovođenja otkriveno pranje novca u iznosu većem od pola milijarde eura, saopšteno je iz Uprave policije.

Krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu podnijete su protiv ukupno 79 fizičkih i 95 pravnih lica, zbog osnovane sumnje da su, u periodu od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, radi sticanja nezakonite dobiti, na području Crne Gore počinila krivična djela pranje novca.

"Postupajući po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva policijski inspektori su u postupku izviđaja utvrdili da su osumnjičena pravna lica otvorila račune kod "Atlas banke" AD Podgorica i da su ovlašćena lica, kako se sumnja, korišćenjem sistema "E-commerce" vršila pranje novca preko tih računa i većinu sredstava transferisala dalje svojim osnivačima – nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i u "off shore" destinacijama. Preko navedenih računa transferisano je oko 550.000.000 eura za koje se osnovano sumnja da potiču iz nelegalnih djelatnosti".

U saopštenju policije se dodaje da osumnjičena fizička i pravna lica su i fizička lica iz Crne Gore i iz drugih država kao i pravna lica iz Crne Gore i ona koja su osnovana u inostranstvu.

"Među osumnjičenim licima su i šest sadašnjih i bivših zaposlenih u Atlas banci, na menadžerskim ili operativnim pozicijama, kao i tri rezidentna lica, a ovih devet lica se konkretno sumnjiče da su počinila krivično djelo pranje novca putem pomaganja", navodi se u saopštenju

Izvor "Vijesti" blizak istrazi kazao je da su među onima koji od jutros objašnjavaju tužiteljki kako su poslovali, Ljiljana Dragičević, zamjenica Izvršnog direktoora za komercijalu, i službenici deviznog sektora, Ranko Lukić i Tamara Knežević.

Atlas banka: Sve supervizije potvrđuju da radimo u skladu sa propisima za E-commerce

Iz Atlas banke je saopšteno da je njihovo poslovanje otvoreno za sve provjere nadležnih državnih organa i da je prošlo sve supervizije i domaćih i međunarodnih regulatora.

"Zato vjerujemo da će se vrlo brzo potvrditi regularnost poslovanja banke, koja je prepoznata kao nosilac svjetskih trendova elektronskog bankarstva u Crnoj Gori. Atlas Banka AD Podgorica je članica kartičnih asocijacija Visa, Master Card i Union Pay. E-commerce djelatnost obavlja od 2011. godine u skladu sa licencama ovih kartičnih asocijacija. Osim pravila kartičnih asocijacija, Banka je u obavezi da poštuje nacionalne propise Crne Gore i da svoje poslovanje uskladi sa zakonima koji regulišu bankarsko poslovanje i E-commerce djelatnost. Zbog toga je E-commerce poslovanje predmet redovnih i ciljnih kontrola od strane Centralne banke Crne Gore, te kartičnih asocijacija Visa i Master Card. Od kada je počela da pruža E-commerce usluge do danas, u Atlas banci nijesu utvrđene nepravilnosti. To potvrđuje da Atlas Banka svoju djelatnost obavlja u skladu sa svim propisima i međunarodnim standardima", navodi se u saopštenju press centar Atlas banke AD Podgorica.

Bonus video: