Grin Bej i Pitsburg u finalima konferencija, rekord Bozvela

Pekersi su slavili u Arlingtonu protiv Dalasa (34:31), dok su Stilersi trijumfovali u Kanzasu (18.16)
131 pregleda 0 komentar(a)
Grin Bej Pekersi, Foto: Reuters
Grin Bej Pekersi, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2017. 11:32h

Druga dva finalista konferencija NFL-a su Grin Bej Pekersi i Pitsburg Stilersi, koji su slavili u dramatičnim mečevima u gostima.

Pekersi su vodili 21:3 u Dalasu, ali su Kaubojsi izjednačili na 28:28 četiri minuta i osam sekundi prije kraja.

Majson Krozbi je 93 sekunde prije kraja fild golom sa čak 56 jardi donio novu prednost timu iz Viskonsina, ali je 58 sekundi kasnije sa 52 jarda izjednačio Den Bejli.

Aronu Rodžersu je ostalo 35 sekundi da omogući Krozbiju šut za pobjedu. I uradio je to na spektakularan način - izašao je iz “džepa”, otišao u slabiju, lijevu stranu i iz trka pronašao Džereda Kuka, koji je maestralno uhvatio loptu na samoj ivici terena.

To je bio pas od 36 jardi za dolazak na 33 od end zone, a Rodžersov potez su američki mediji već nazvali “Half Mary”, kao asocijacija na “Hail Mary”, pas preko cijelog terena koji jako rijetko bude uspješan.

Krozbi je iskoristio situaciju i sa 51 jard tri sekunde prije kraja donio pobjedu svom timu (34:31) i finale Nacionalne fudbalske konferencije.

Meč je zakazan za nedjelju u 21.05 časova po našem vremenu, a domaćin Pekersima će biti Atlanta Falkonsi, koji su u subotu savladali Sijetl Sihokse sa 36:20.

Veoma uzbudljivo je bilo i u Kanzas Sitiju, gdje su Čifsi poslije poraza od Stilersa (16:18) grmjeli na sudije.

Naime, dva minuta i 43 sekunde prije kraja Kanzas je pokušao da nakon tajm-auta postigne dva poena i uspio je, jer je Aleks Smit dodao loptu Demetrijusu Harisu, ali su sudije to poništile zbog držanja Erika Fišera.

"Sudija sa brojem 51 ne bi trebalo da nosi zebra dres. Ma ne bi trebalo da radi ni u 'Fut lokeru'", grmio je tajtend Kanzasa Trevis Kelsi, aludirajući na činjenicu da i radnici lanca sportske opreme nose majice na crno-bijele pruge.

U drugom pokušaju, kvoterbek srpskog porijekla nije uspio da nađe Džeremija Meklina, pa je Ben Retlisberger sačuvao loptu do kraja.

Heroj Stilersa je bio kiker Kris Bozvel, koji je sa šest uspješnih fild-golova postavio rekord plej-ofa.

Pitsburg će u finalu Američke fudbalske konferencije gostovati najboljem timu XXI vijeka i najuspješnijoj ekipi regularnog toka, Nju Inglend Petriotsima.

Tom Brejdi i drugovi su u noći između subote i nedjelje na “Džilet stadionu” savladali Hjuston Teksanse sa 34:16.

Petriotsi i Stilersi će igrati u noći između nedjelje i ponedjeljka, a početak je zakazan 40 minuta nakon ponoći.

Bonus video: