PRIJETE BLOKADOM BUDŽETA OPŠTINE BUDVA

Njemci hoće deset miliona duga

Opština godinu i po nije uplatila ni centa po osnovu ugovora sa WTE Wasertehnik za postrojenje za otpadne vode. Opomena je stigla u vrijeme kada je upravljanje preuzela nova vlast na čelu sa Draganom Krapovićem
27 komentar(a)
Milo Đukanović, postrojenje, Foto: Vuk Lajović
Milo Đukanović, postrojenje, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.01.2017. 14:27h

Opštini Budva stigla je opomena advokatske kancelarije Ane Đukanović, koja zastupa njemačku kompaniju WTE Wasertehnik iz Esena da, da će prinudno naplatiti dugovanje od 10 miliona eura, koliko iznose neizmirene obaveze lokalne uprave za gradnju  sistema i postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Opština Budva već godinu i po unazad nije uplatila ni centa po osnovu  ugovora sa njemačkim partnerom. 

Godišnje obaveze Budve za izmirivanje  kredita, kao  i održavanje postrojenja iznose 6.000 000 eura. 

Opomena je stigla upravo u vrijeme kada je upravljanje gradom preuzela  nova opoziciona vlast na čelu sa gradonačelnikom Draganom Krapovićem. Dosadašnja opštinska vlast DPS-a je u nekoliko navrata vraćala  fakture WTE, smatrajući da prvo treba da se izvrši redefinisanje osnovnog ugovora. Opštinska vlast  je insistirala na smanjenju godišnjih  milionskih obaveza za održavanje postrojenja.

Opština Budva kao alibi je imala i to što se slučaj izgradnje  postrojenja našao pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva, koje sumnja da je učinjena milionska šteta  tokom izgradnje.

Njemački investitori, koje sestra dosadašnjeg premijera i aktuelnog  lidera DPS-a  već duže vrijeme zastupa, odlučili su da, ukoliko  Opština ne počne sa izmirivanjem obaveza,  dug naplate prinudnim  putem.

Da li će doći do kompromisnog rješenja, znaće se u petak za  kada je zakazan sastanak predstavnika WTE i Opštine.   Iz nove opštinske vlasti su već nagovijesili da će zatražiti  redefinisanje ugovora, odnosno smanjenje troškova, a takođe i  preispitivanje do sada utrošenih 40 miliona eura, kroz analizu  građevinskih knjiga.

Njemački partneri su svoju investiciju osigurali   kroz garancije dvije države- Crne Gore i Njemačke, koje bi u slučaju  da Budva ne može izmiriti obaveze bile aktivirane.

Godišnje obaveze Opštine trentuno su šest miliona eura,  po osnovu  kredita četiri miliona eura, dok se za održavanja postrojenja plaća  dodatna dva miliona eura.

Njemačka  firma bila je prvorangirana na  tenderu koji je Opština raspisala 2008, tražeći međunarodnog  partnera za realizaciju jednog od najvrednijih projekta na  Crnogorskom primorju. 

Projekat se realizuje kroz javno-privatno  partnerstvo lokalne uprave i njemačke kompanije, uz finansijsku  podršku Njemačke razvojne banke (KfW).

Opština je uzela kredit od  58. 560.000 eura, na 20 godina sa grejs periodom od tri i po godine. 

Vlada  je na sjednici  30. decembra 2008. dala saglasnost da se Opština Budva kreditno zaduži, a 4. februara 2010. dala saglasnost  Ministarstvu finansija da izda državnu garanciju u iznosu od 29.250.000  eura.

Priča o kapitalnom projektu, formalizovana početkom juna 2009, kada je gradska uprava zaključila ugovor sa njemačkom kompanijom.

Postrojenje  u Vještici je u oktobru 2014. svečano otvorio premijer  Milo Đukanović.

Preporučujemo za Vas