Njemci hoće deset miliona duga

Opština godinu i po nije uplatila ni centa po osnovu ugovora sa WTE Wasertehnik za postrojenje za otpadne vode. Opomena je stigla u vrijeme kada je upravljanje preuzela nova vlast na čelu sa Draganom Krapovićem
27 komentar(a)
Milo Đukanović, postrojenje, Foto: Vuk Lajović
Milo Đukanović, postrojenje, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.01.2017. 14:27h

Opštini Budva stigla je opomena advokatske kancelarije Ane Đukanović, koja zastupa njemačku kompaniju WTE Wasertehnik iz Esena da, da će prinudno naplatiti dugovanje od 10 miliona eura, koliko iznose neizmirene obaveze lokalne uprave za gradnju sistema i postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Opština Budva već godinu i po unazad nije uplatila ni centa po osnovu ugovora sa njemačkim partnerom.

Godišnje obaveze Budve za izmirivanje kredita, kao i održavanje postrojenja iznose 6.000 000 eura.

Opomena je stigla upravo u vrijeme kada je upravljanje gradom preuzela nova opoziciona vlast na čelu sa gradonačelnikom Draganom Krapovićem. Dosadašnja opštinska vlast DPS-a je u nekoliko navrata vraćala fakture WTE, smatrajući da prvo treba da se izvrši redefinisanje osnovnog ugovora. Opštinska vlast je insistirala na smanjenju godišnjih milionskih obaveza za održavanje postrojenja.

Opština Budva kao alibi je imala i to što se slučaj izgradnje postrojenja našao pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva, koje sumnja da je učinjena milionska šteta tokom izgradnje.

Njemački investitori, koje sestra dosadašnjeg premijera i aktuelnog lidera DPS-a već duže vrijeme zastupa, odlučili su da, ukoliko Opština ne počne sa izmirivanjem obaveza, dug naplate prinudnim putem.

Da li će doći do kompromisnog rješenja, znaće se u petak za kada je zakazan sastanak predstavnika WTE i Opštine. Iz nove opštinske vlasti su već nagovijesili da će zatražiti redefinisanje ugovora, odnosno smanjenje troškova, a takođe i preispitivanje do sada utrošenih 40 miliona eura, kroz analizu građevinskih knjiga.

Njemački partneri su svoju investiciju osigurali kroz garancije dvije države- Crne Gore i Njemačke, koje bi u slučaju da Budva ne može izmiriti obaveze bile aktivirane.

Godišnje obaveze Opštine trentuno su šest miliona eura, po osnovu kredita četiri miliona eura, dok se za održavanja postrojenja plaća dodatna dva miliona eura.

Njemačka firma bila je prvorangirana na tenderu koji je Opština raspisala 2008, tražeći međunarodnog partnera za realizaciju jednog od najvrednijih projekta na Crnogorskom primorju.

Projekat se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo lokalne uprave i njemačke kompanije, uz finansijsku podršku Njemačke razvojne banke (KfW).

Opština je uzela kredit od 58. 560.000 eura, na 20 godina sa grejs periodom od tri i po godine.

Vlada je na sjednici 30. decembra 2008. dala saglasnost da se Opština Budva kreditno zaduži, a 4. februara 2010. dala saglasnost Ministarstvu finansija da izda državnu garanciju u iznosu od 29.250.000 eura.

Priča o kapitalnom projektu, formalizovana početkom juna 2009, kada je gradska uprava zaključila ugovor sa njemačkom kompanijom.

Postrojenje u Vještici je u oktobru 2014. svečano otvorio premijer Milo Đukanović.

Bonus video: