Zašto kosa opada i kada je vrijeme za brigu?

Uzroci opadanja kose su mnogobrojni i mogu izazvati privremen, ali i neizlječiv problem. Kada kosa opada nekoliko mjeseci ljekar je neizbježan
5274 pregleda 2 komentar(a)
opadanje kose, Foto: Shutterstock.com
opadanje kose, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.01.2017. 20:54h

Ako na jastuku ili češlju opazite desetak ispalih vlasi ili ako kosa nešto više opada u proljeće ili jesen, nema razloga za paniku. To je sasvim normalna pojava. Ako je broj ispalih vlasi veći od 100 dnevno i pojačano opadanje traje mjesecima treba potražiti pomoć dermatologa. Upravo dermatolog, dr Rajko Boričić piča o problemu opadanja kose, razlozima zbog kojih se dešava i prevenciji koja svakako postoji.

Kako raste kosa?

"Kosa raste u ciklusima: anagen 2-6 godina, telogen 2-3 mjeseca, katagen (faza ispadanja dlake). U anagenoj fazi tj. fazi rasta trebalo bi da bude 80 do 90% korjena dlake, a u katagenom ciklusu (periodu ispadanja dlake) oko 1%. Folikul naše dlake se stalno obnavlja i ima brojne funkcije, a najvažnije su protekcija i senzacija. Kod ljudi svih rasa kosa je jedna od najvažnijih socioloških i psiholoških karakteristika. Zato početak opadanja kose donosi pojedincu veliku brigu, iako se često radi o sasvim banalnim razlozima”, kaže dr Boričić.

Šta dovodi do prorjeđivanja kose?

"Postoji niz stanja koja su vezana za prorjeđivanje kose. Na prvom mjestu je sasvim prirodan proces opadanja dlake nakon porođaja. Kada je žena u drugom stanju ima visok nivo progesterona i dlaka koja bi uobičajeno ispadala, zaustavlja se u takozvanoj telogenoj fazi svih 9 mjeseci trudnoće. Nakon porođaja dolazi do naglog pada ženskih hormona u organizmu, a samim tim i do masovnog opadanja kose. Kod nekih žena moze doći čak i do ćelavosti na pojedinim djelovima glave. Ovaj proces je u potpunosti povratan i treba sačekati da prođe, pa da kosa počne da se obnavlja. Takođe, tu je i sezonsko opadanje kose, koje doživljava oko 20% populacije. Ono se najčešće dešava tokom septembra i oktobra. Kod osoba koje imaju nedostatak gvoždja kosa postaje jako istanjena i prorijeđena.

Nakon supstitucije u potpunosti se vraća volumen kose, pa se tu najprije liječi uzrok. Ne mogu da ne spomenem i rigorozne dijete koje upražnjavaju i veoma mladi ljudi. One predstavljaju veliki stres za organizam i donose značajan deficit proteina. Gubitak kose koji nastane iz tog razloga je najčešće ireverzibilan (nepovratan). Takođe, nedostatak vitamina iz grupe B i cinka može dovesti do sličnih tegoba. Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika i višak androgenih hormona mogu imati tzv. androgenu alopeciju - prorijeđenost kose po muškom tipu. Vlas kose je slabija, a teme se providi u čeonom predjelu. Ukoliko se blagovremeno pacijent javi ljekaru i započne terapiju proces se može zaustaviti i jednim dijelom poboljšati. Ukoliko dođe do potpune atrofije korjena proces je nepovratan”, priča naš sagovornik.

Još razloga...

"Oboljenja štitne žlijezde, praćena manjkom ili viškom hormona, uzrokuju suvu, krtu i prorijeđenu dlaku. Veliki stres, bez obzira da li se radi o emotivnom stresu ili teškoj bolesti praćenoj visokom temperaturom, učiniće da se zaustavi faza rasta dlake i da ona nakon tri mjeseca počne da ispada. Takođe, postoji spektar ljekova, uključujući i citostatike, koji dovode do privremene ćelavosti.

Nepravilno tretiranje kose

“Hemijska sredstva kojima se tretira kosa ne bi trebalo značajnije da utiču na opadanje dlake. Izuzetak su alergije ili nepravilno korišćenje kiselina. Ukoliko se svakodnevno kosa pere i pri tome koriste blagi šamponi (za svakodnevnu upotrebu), nećemo doprinijeti opadanju. Čvrsto vezivanje kose ili grubo dugotrajno češljanje, dugotrajno feniranje ili ispravljanje kose mogu mehanički oštetiti korjen i dovesti do opadanja.

Kod vrlo teških oboljenja kao sto su karcinomi ili sistemske autoimune bolesti ispadanje kose može biti jedan od prvih znakova oboljenja. Tokom životnog vijeka smanjuje se broj folikula koje imamo na poglavini. Kod žena koje su genetski predisponirane menopauza dovodi do gubitka kose. Dakle, uzroci opadanja kose su mnogobrojni i njihova težina varira. Kosa , pak, može da nas upozori na probleme, pa je treba njegovati i, da tako kažem, osluškivati”, priča dermatolog.

Vrste opadanja

“Putokaz u liječenju svakako je i način na koji kosa opada. Difuzna, ili ravnomjerna opadanja kose prateći su simptom smanjenog ili pojačanog lučenja hormona štitne žlijezde. I žene koje su na terapiji hipotireoze, takođe mogu da imaju problema sa opadanjem kose. Isti slučaj je i kod žena koje pate od Kušingovog sindroma, odnosno poremećaja rada nadbubrežne žlijezde. Osim endokrinog uzroka, do pretjeranog opadanja kose može da dođe i zbog anemije ili nakon teških, iscrpljujućih bolesti. Mnogo jasnije uzroke, ipak, otkriva kosa koja opada na pečate.

Opadanje kose u pečatima karakteristično je kod hroničnih zapaljenja zuba, sinusa, jajnika ili bešike, pa takve pacijente upućujemo specijalistima. Liječenjem osnovne bolesti, i problemi sa opadanjem kose nestaju. Za to je potrebno najmanje od tri do šest mjeseci”, objašnjava dr Boričić.

Šta raditi kada kosa opada?

“Neophodno je javiti se dermatologu ukoliko se primjeti prorjeđivanje dlake na poglavini. Sa pravilnom terapijom process se može zaustaviti, a preostali korjen kose učiniti jačim. U terapiji se mogu koristiti hormoni, vitamini, minerali, gvožđe. Nekada je potrebno liječiti osnovno oboljenje. Postoji spektar šampona i losiona koji se mogu koristiti. Nažalost, šamponi su manje efikasni i ne predstavljaju zvaničnu medicinsku terapiju. Minoxidil 2% i 5% losion je medicinsko sredstvo kojim se može liječiti androgena alopecija. Ukoliko je u pitanju areatna alopecija koriste se kortikosteroidi, imunomodulatori. Ljekar na osnovu pregleda može ustanoviti o kom tipu opadanja kose se radi i o kojem uzročniku”, kaže dermatolog.

Ishranom protiv opadanja

Nutrijenti odgovorni za lijepu i zdravu kosu su esencijalne masne kiseline, posebno omega-3 masne kiseline, vitamini B6, B12 i folna kiselina te proteini u adekvatnim količinama. Omega -3 masne kiseline organizmu se mogu osigurati konzumiranjem plave ribe poput tune, srdele, skuše ili konzumacijom orašastih plodova i sjemenki.

Dobri izvori vitamina B6 su banane, krompir i spanać. Folnu kiselinu dobijamo iz svježeg voća i povrća, a vitamin B12 i proteine iz mesa, mlijeka, ribe i jaja. Za zdravlje kose u ishranu treba uvrstiti i kikiriki, blitvu, jogurt, paradajz i jaja, budući da ove namirnice sadrže biotin odgovoran za formiranje baze kose.

Treba izbjegavati naglo mršavljenje te držanje dijete koju karakteriše izgladnjivanje, jer to može kosu učiniti krhkom i podstaći njeno opadanje, najčešće zbog nedostatka omega – 3 masnih kiselina, ali i cinka koji takođe ima važnu ulogu u zdravlju kose.

Razne bolesti kao uzrok

Opadanje kose često je kod autoimunih bolesti, ali i bolesti kao što su tuberkuloza, sifilis, sistemski eritremski lupus...Jedan od uzroka može biti i pojava gljivičnih infekcija vlasišta koja može uzrokovati lokalizovani gubitak kose.

Hirurški zahvati, krvarenja ili šok takođe mogu biti uzrok opadanja, a tu je i anoreksija koja pacijenta može ostaviti sasvim bez kose.

Bonus video: