Lješkovićev novac nije "prljav"

U vrijeme prodaje nepokretne imovine “Onogošta”, neto knjigovodstvena vrijednost restorana i zemlje bila je procijenjena na 463.220 eura
106 pregleda 34 komentar(a)
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.01.2017. 19:31h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrdilo je da se suspendovani komandant SAJ-a Radosav Lješković nije nezakonito obogatio.

Lješković je prije šest godina po povoljnim uslovima postao suvlasnik vrijednog turističkog kompleksa na nikšićkom jezeru Krupac, koji je prije privatizacije bio u vlasništvu države.

Iz SDT-a "Vijestima" su odgovorili da je taj predmet završen službenom zabilješkom.

"To znači da je, nakon informacija koje su objavljene u medijima, obavljena neophodna provjera, prikupljeni potrebni podaci i da je utvrđeno da prilikom sticanja imovine nije učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, što je u službenoj zabilješci i konstatovano”, pojasnili su iz tužilaštva na čijem čelu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) u novembru 2015. godine objavio je tekst o dokumentima u kojima piše da je nekada državno preduzeće HTP “Onogošt” u stečaju 2010. godine prodalo nepokretnu imovinu na jezeru Krupac (restoran “Plaža” sa zemljom) firmi “Krupac Monte” za 329.600 eura.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Lješković je suvlasnik firme "Krupac Monte" sa 50 odsto kapitala.

U vrijeme prodaje nepokretne imovine “Onogošta”, neto knjigovodstvena vrijednost restorana i zemlje bila je procijenjena na 463.220 eura.

To znači da je Lješkovićeva firma kupila imovinu na Krupcu 30 odsto jeftinije od njene neto knjigovodstvene vrijednosti, odnosno 133.620 eura.

Taj iznos je upisan kao gubitak za HTP “Onogošt” u stečaju.

Prema podacima CRPS-a, firmu "Krupac Monte" osnovao je Lješkovićev poslovni partner Radovan Marković 7. avgusta 2008.

Lješković se prvi put kao suvlasnik te kompanije pojavljuje 24. avgusta 2011, nakon što je “Krupac Monte” upisana kao vlasnik vrijedne imovine u Nikšiću.

Nekadašnji pripadnik obezbjeđenja bivšeg premijera Mila Đukanovića, u oktobru 2014. godine postavljen je za komandanta SAJ-a.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović suspendovao ga je 30. juna 2016. godine, nakon što je Osnovni sud protiv njega pokrenuo krivični postupak.

Lješković je optužen za prikrivanje pripadnika SAJ-a, koji su brutalno tukli građane 24. oktobra 2015. godine, nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta.

Sudi mu se za krivično djelo - pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Prijeti mu kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, ako se dokaže krivica.

Prema optužnom predlogu, nesporno je utvrđeno da su sajovci u oktobru 2015. godine, na više lokacija nezakonito tukli građane.

Bonus video: