Pažin: Netačne i nesuvisle tvrdnje Medojevića

"Da bi se ušlo u postupak ekstradicije potrebno je da nas nadležni organi iz Srbije obavijeste o lišenju slobode potraživanih lica, što se još nije desilo, a zašto je to tako odgovor treba potražiti u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije – Direkcija policije“, kazao je Pažin
22 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.01.2017. 18:57h

Ministar pravde Zoran Pažin negirao je navode lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića u mjeri u kojoj je, kako je kazao, uopšte moguće i potrebno nesuvisle tvrdnje komentarisati.

Medojević je ranije danas, komentarišući izjavu Pažina da bi srpski pravosudni organi trebalo bez oklijevanja da uhapse državljane Srbije osumnjičene da su 16. oktobra namjeravali da izvedu teroristički napad u Podgorici, rekao da je to najdirektnija optužba od Pažina da je premijer Srbije, Aleksandar Vučić, učestvovao u "čitavoj ovoj priči i pomogao Milu Đukanoviću u montiranju ovog državnog udara".

"Povodom nesuvislih, a samim tim i netačnih danas izrečenih tvrdnji Medojevića da sam "prozvao premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića za učešće u kreiranju državnog udara", demantujem ove nesuvisle tvrdnje, u mjeri u kojoj je uopšte moguće i potrebno nesuvisle tvrdnje komentarisati“, naveo je Pažin u reagovanju.

On je, kako je rekao, javno zahvalio Vučiću na ličnom doprinosu na institucionalnom rasvjetljavanju relevantnih činjenica i saradnji između dvije države u prvoj fazi istrage ovog slučaja.

"Takođe sam crnogorskoj javnosti pojasnio proceduru izručenja lica koja se potražuju po osnovu potjernice Interpola. Svaka država članica Interpola dužna je da, postupajući po potjernici koja je registrovana u centralnog bazi Interpola, liši slobode ova lica i preko kancelarije Interpola u Crnoj Gori obavijesti Crnu Goru o činjenici lišenja sloboda potraživanih lica“, saopštio je Pažin.

Nakon toga, dodao je on, slijedi zahtjev Ministarstva pravde Crne Gore za izručenjem tih osoba. "O ispunjenosti uslova za izručenje odlučuje nadležni sud u Republici Srbiji, a nakon toga, odluku o tome da li će biti i izručeni Crnoj Gori, donosi ministar pravde Republike Srbije".

"Da bi se ušlo u postupak ekstradicije potrebno je da nas nadležni organi iz Srbije obavijeste o lišenju slobode potraživanih lica, što se još nije desilo, a zašto je to tako odgovor treba potražiti u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije – Direkcija policije“, kazao je Pažin.

On, dodao je, demantuje i "nesuvislu i netačnu tvrdnju" da je izjavio da relevantne dokaze o predmetnom slučaju ima Vučić, a da dokaze za odgovornost jednog od potraživanih lica nemaju nadležni organi u Crnoj Gori.

"Naprotiv, istina je da pored nadležnih organa u Crnoj Gori pojedine dokaze posjeduju i nadležni organi Republike Srbije“, naveo je Pažin.

Bonus video: