Medojević: Prava istraga o izbornom danu nakon smjene Katnića

"Funkcija specijalnog državnog tužioca je instrumentalizovana za pobjedu Demokratske partije socijalista", naveo je Medojević
35 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.01.2017. 18:49h

Prava istraga o postupanju glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, u vezi sa događajima tokom izbornog dana biće sprovedena kada on bude smijenjen i stvore se uslovi za nezavisnu istragu, smatra predsjednik Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

On je danas održao konferenciju za medije povodom, kako je saopštio, dva poziva za saslušanje iz Specijalnog državnog tužilaštva da, u svojstvu građanina, pruži relevantne informacije koje se tiču njegovih izjava u medijima oko dvije grupe pitanja.

Medojević je objasnio da je dao izjavu u vezi sa postupanjem Katnića u "aferi državni udar", kao i izjavu u vezi sa njegovim ocjenama da se preko Crne Gore više godina vodi organizovani šverc oružja za terorističke organizacije na Bliskom istoku, ISIL-u, Jemenu, Siriji i Iraku.

Medojević je rekao da su oba predmeta otvorena i oni su označeni kao tajni, jer se radi o izviđaju.

On je saopštio da je ta "afera državni udar" politički iskontruisana i izmišljena.

"Funkcija specijalnog državnog tužioca je instrumentalizovana za pobjedu Demokratske partije socijalista", naveo je Medojević.

Kako je kazao, on je dao opsežnu izjavu, ali, zbog nepovjerenja prema Katniću, nije mogao da otkrije jedan od mnogobrojnih izvora koji su im dali podatke "jer bi samim tim ugrozio bezbjednost, živote i pozicije tih ljudi".

"Do prave istrage o postupanju Katnića u aferi lažni državni udar, očigledno će doći kada on bude smijenjen i stvore se uslovi za nezavisnu istragu", ocijenio je Medojević.

On je rekao da najveći interes da se razriješi ova afera ima Demokratski front (DF), jer je, kako je dodao, montirana da spriječi sjajan rezultat DF-a i namijenjena hapšenju lidera tog političkog saveza.

Medojević je kazao da će DF insistirati da, zbog odgovornosti za direktno miješanje Katnića na izborni dan i uticaj na slobodnu volju građana, jedan od ključnih uslova za rješenje državne krize i blokade političkog sistema bude Katnićeva ostavka.

Medojević je, komentarišući izjavu ministra pravde, Zorana Pažina, da bi srpski pravosudni organi trebalo bez oklijevanja da uhapse državljane te zemlje, Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića, koji se sumnjiče da su 16. oktobra namjeravali da izvedu teroristički napad u Podgorici, rekao da je to najdirektnija optužba od Pažina da je premijer Srbije, Aleksandar Vučić, učestvovao u "čitavoj ovoj priči i pomogao Milu Đukanoviću u montiranju ovog državnog udara".

"Ako ti nije tačno, Vučić bi već danas morao hitno da demantuje, jer je to optužba ministra pravde jedne države protiv premijera i protiv bezbjednosne agencije druge države i dokaz i priznanje da Crna Gora nema dokaze za optuživanje dva srpska državljanina i njihovo stavljanje na crvenu Interpolovu potjernicu", naveo je Medojević.

On je, govoreći o izjavi koju je dao u vezi sa njegovim ocjenama da se preko Crne Gore više godina vodi organizovani šverc oružja za terorističke organizacije na Bliskom istoku, ISIL-u, Jemenu, Siriji i Iraku, rekao da mu je drago što je taj postupak konačno pokrenut.

Bonus video: