Predstavljena "Sabrana djela Stevana Samardžića”

Direktorica Biblioteke Đina Bajčeta kaže da je namjera bila da izdavanjem ove knjige, 140 godina nakon rođenja Samardžića, saberu sve njegove radove i podsjete pljevaljsku publiku o značaju njegovog rada
112 pregleda 0 komentar(a)
Promocija knjige Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Promocija knjige Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 03.12.2018. 07:28h

Promocija knjige „Sabrana djela Stevana Samardžića“, u izdanju Gradske biblioteke u Pljevljima koja nosi njegovo ime, održana je u sali SO Pljevlja. Književnik i prosvjetni radnik Stevan Samaržić rođen je 1877. godine u Pljevljima, a preminuo 1910. u Novoj Varoši gdje je radio kao učitelj.

Direktorica Biblioteke Đina Bajčeta kaže da je namjera bila da izdavanjem ove knjige, 140 godina nakon rođenja Samardžića, saberu sve njegove radove i podsjete pljevaljsku publiku o značaju njegovog rada.

„Ova publikacija na najbolji način oslikava pljevaljsku sredinu iz tog perioda, njen kulturno istorijski i društveni život, socijalni ambijent, privredne prilike, etnološku raznolikost, folklorno i jezičko bogastvo. Izdavanjem ovakve monografije biblioteka kao ustanova iskazuje posebnu brigu o očuvanju kako ukupnih radova zavičajnog pisca tako i kulturne baštine pljevaljskog kraja koja na ovaj način budućim generacijama postaje dragocjen izvor informacija“, rekla je Bajčeta.

Istoričar Salih Selimović kazao je da je svoje školovanje Samardžić započeo u rodnom gradu u trenutku kada je viševjekovno robovanje i nemogućnost društvenog i političkog organizovanja dovelo srpsko pravoslavno stanovništvo do visokog stepena nepismenosti i kulturnog zaostajanja.

„U takvim uslovima je počeo svoje školovanje koje je nastavio u Beogradu i Aleksincu gdje je završio učiteljsku školu. U Pljevlja dolazi 1901. i sa entuzijazmom se angažuje na otvaranju Srpske gimnazije. Tada je u prvi razred upisano 70 učenika od kojih 16 djevojčica, što je za ono vrijeme bilo interesantno. Veliku akciju organizovao je u upisivanju učenika objašnjavajući važnost školovanja i širenja znanja za obrazovni i ekonomski napredak“, priča Selimović.

Istoričar Milić Petrović kaže da se “čitajući Samardžićeve tekstove nameće misao o tome koliko su današnji intelektualci i oni koji upravljaju narodnom sudbinom spremni da rade i žrtvuju se za svoj narod i njegov boljitak“.

Priređivač knjige Dobrilo Aranitović smatra da je Samardžić bio i ostao temeljna vrijednost zavičajne književnosti, prosvete i kulture i da je osnovni cilj knjige da “na jednom mjestu bude sve ono što je ostalo od višestruko darovitog stvaraoca”.

Knjiga je štampana u 500 primjeraka.

Bonus video: