SADA SE CILJA OLIMPIJSKA MEDALJA

Žarko Raković: Omladinac je vratio slavu crnogorskom karateu

Karatisti podgoričkog Omladinca osvojili su u posljednjih šest godina 20 medalja sa evropskih i svjetskih prvenstava
91 pregleda 1 komentar(a)
Žarko Raković, Foto: Zoran Đurić
Žarko Raković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.01.2017. 14:01h

Omladinac je brojnim uspjesima i medaljama sa najvećih međunarodnih takmičenja vratio izgubljenu slavu crnogorskom karateu, kazao je trener podgoričkog karate kluba, Žarko Raković. On je agenciji MINA kazao da su rad i disciplina doprinijeli da takmičari kluba u posljednjih šest godina osvoje 20 medalja na evropskim i svjetskim prvenstvima.

Prema njegovim riječima, njegovom klubu nije cilj rekreacija već reprezentacija, odnosno stvaranje takmičara koji će svoju državu predstavljati i za nju osvajati medalje. On je naglasio da je 2016. za podgorički klub bila istorijska, podsjećajući na priznanje Marine Raković za sportistu godine, na njenu svjetsku i evropsku bronzu Dragane Konjević.

"To priznanje ne doživljavam kao Marininu ili nagradu za Omladinac, već za sve crnogorske karatiste koji su sanjali nagradu i rezultatima je zasluživali. Karate je mnogo dao Crnoj Gori, karatisti su donijeli mnogo medalja i imali velikih šampiona. Nova generacija ima priliku da ispuni ono što su prethodne sanjale - da nastupi na Olimpijskim igrama", kazao je Raković.

On vjeruje da su takmičari toga svjesni i da će sve učiniti da se pojave u Tokiju, navodeći da očekuju da će i država to prepoznati i podržati. Raković je kazao da su 2016. godinu obilježile i brojne povrede takmičara Omladinca, navodeći da je i to razlog što broj medalja nije bio veći.

"Pratile su nas ozbiljne povrede. Jelena Maksimović i Vladimir Jović pokidali su prednje ukrštene ligamente, dok je Mario Hodžić povrijedio stopalo. Uspjeli smo, bez obzira na povrede, da oborimo mnoge rekorde", kazao je Raković.

On je podsjetio da je ženska ekipa u borbama Omladinca bila zlatna na seniorskom Balkanskom prvenstvu u Istanbulu, dok je Mario Hodžić osvojio zlatno odličje na juniorskom prvenstvu Evrope.

"Marina je bila bronzana na turnirima Premijer lige u Parizu i Istanbulu, a isto odličje osvojila je i na Svjetskom kupu u Sloveniji, gdje je Ani Drašković pripala zlatna, a Dragani Konjević srebrna medalja. Na Svjetskom kupu za kadete juniore i mlađe seniore naši borci osvojili su po dvije zlatne i bronzane, uz jednu srebrnu medalju", kazao je Raković.

On je naglasio da je Omladinac sa četiri člana dao doprinos i uspjehu mlađih seniora u borbama na Balkanskom prvenstvu u Sarajevu, gdje je crnogorski tim bio zlatni. Raković je kazao da su rezultati, ali i priznanje za sportistu godine, najbolja potvrda kvaliteta i potencijala kolektiva. On je uvjeren da Marina Raković neće biti posljednji takmičar Omladinca sa zvanjem vrhunskog sportiste ili najboljeg u Crnoj Gori, već da će za to zvanje i nagradu narednih godina konkurisati Jelena Maksimović, Ana Drašković, Dragana Konjević, Mario Hodžić i Nenad Dulović.

Raković je kazao da će takmičari Omladinca priliku da dokažu kvalitet imati na seniorskom prvenstvu Evrope (od 4.do 7. maja u Samsunu), Evropskom i Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore (od 17. do 19. februara u Sofiji, odnosno od 26. do 29. oktobra na Tenerifama).

"Očekuju nas nastupi i na Evropskom regionalnom prvenstvu, Svjetskom kupu za kadete, juniore i mlađe seniore u Umagu i Svjetskim igrama u Vroclavu, za koje je Marina obezbijedila nastup zahvaljujući bronzi iz Linca", kazao je Raković.

On je naglasio da obaveznim smatra i nastupe na turnirima Premijer lige, podsjećajući da se na njima osvajaju bodovi za Svjetsku rang listu.

"Ima osam turnira, od kojih je pet u Evropi. Prvi je na programu od 27. do 29. januara u Parizu, a od evropskih gradova domaćini su još Roterdam (od 10. do 12. marta), Lajpcig (od 8. do 10. septembra), Istanbul (23. i 24. septembra) i Salcburg (7. i 8. oktobra). Najbolje svjetske karatiste ugostiće i Dubai (od 31. marta do 2. aprila), Rabat (od 14. do 16. aprila) i Okinava (11. i 12. novembra)", rekao je Raković.

On je kazao da je za njega velika čast što je proglašen za najboljeg trenera svog grada.

"Dobiti priznanje sa borilačkim klubom, u konkurenciji ekipnih sportova u koje se više ulaže, nije mala stvar. Naš klub je proglašavan za najbolji 2013. i 2016, a smatram da nam je ta titula i 2015. godine mogla pripasti", kazao je Raković.

On je naglasio da njegov klub ima više od 100 članova i da su gotovo svi dio A ili B reprezentativnog tima.

"Imamo jasan cilj pred sobom, a to je osvajanje svjetskih i evropskih medalja, od skoro i Olimpijskih. Smatramo da svako može postati šampion ako vježba koliko treba. U našem klubu seniori treniraju tri puta dnevno, kadeti i juniori dva puta, a pioniri i nade jednom dnevno", kazao je Raković.

Preporučujemo za Vas