Sto godina od kraja Velikog rata

Naučni simpozijum, na kojem će učesnici dati svoje mišljenje o zbivanjima tokom Prvog svjetskog rata, biće održan danas i sjutra u Narodnoj biblioteci Budve
239 pregleda 0 komentar(a)
simpozijum Budva
simpozijum Budva
Ažurirano: 07.12.2018. 16:41h

Naučni skup “Sto godina od kraja Velikog rata” biće održan danas i sjutra u Narodnoj biblioteci Budve koja je uz Paštrovski almanah i organizator događaja.

“Učesnici skupa su eminentni naučnici iz Crne Gore i šire koji različito gledaju i ocjenjuju događaje i dešavanja na našem prostoru u ovom periodu”, navodi se u saopštenju budvanske biblioteke.

Simpozijum će danas u 9 časova, u Narodnoj biblioteci Budve otvoriti potpredsjednik opštine Vladimir Bulatović, a u akademskom panelu “Istorijski kontekst Prvog svjetskog rata” govoriće: akademik Šerbo Rastoder, dr Predrag Zenović, dr Vasilj Jovović i sveštenik Gojko Perović. U drugom dijelu akademskog panela “Boka u Velikom ratu” svoje elaboracije iznijeće: akademik Zoran Lakić, dr Milan Gulić, dr Pavle Anđus, mr Marko Janketić, Snežana Pejović i Joško Katelan.

“U sjutrašnjem panelu “Budvani, Brajići, Maini, Grbljani i Paštrovići u Velikom ratu” učesnici iz našeg kraja će na osnovu sjećanja svojih predaka, dokumenata i drugih izvora, govoriti o učešću dobrovoljaca u Crnogorskoj i Srpskoj vojsci. Biće to svojevrsni omaž našim zaboravljanim herojima i borcima koji su iz patriotskih pobuda učestvovali u ratu za oslobođenje i ujedinjenje naših naroda koji su vjekovima bili pod stranom dominacijom. Učesnici ovog panela su: Savo Martinović, Krsto Vukotić, Božo Mršulja, Marko Ivanović, Marko B. Knežević, Ivo Marković, Nemanja Kuljača, Blažo Kažanegra, Đorđe Gregović i dr Miroslav Luketić”, najavljuju organizatori.

Istog dana u panelu “Istorija kulture i društva Crne Gore i Boke u vrijeme Velikog rata” svoje teme saopštiće: dr Pavle Kondić, Dobrila Vlahović i mr Dušan Medin, mr Lucija Đurašković, Slobodan Mitrović, mr Božena Jelušić, mr Milun Lutovac i dr Mila Medigović Stefanović.

Moderatori će biti Predrag Zenović i Stanka Stanojević.