Država Dukiću garantovala bezbjednost

Andrijevčanin je ranjen prekjuče, četiri dana nakon što je izašao iz spuškog zatvora zbog korišćenja godišnjeg odmora
371 pregleda 21 komentar(a)
Saša Dukić, Foto: Savo Prelević
Saša Dukić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.01.2017. 06:42h

Ministarstvo pravde od jula 2013. godine nije tražilo procjenu bezbjednosti za ranjenog robijaša Sašu Dukića.

Tada je policija pozitivno odgovorila na zahtjev, ali i konstatovala da je bezbjedan isključivo u rodnoj Andrijevici.

Pravilnik o kućnom redu u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne definiše koliko često treba tražiti procjenu bezbjednosti za nekog osuđenika.

Iz Ministarstva pravde tvrde da su posao obavili kako treba i da je za privremeno puštanje Dukića bila dovoljna procjena od prije tri i po godine.

Andrijevčanin je ranjen prekjuče, četiri dana nakon što je izašao iz spuškog zatvora zbog korišćenja godišnjeg odmora.

Osuđen je za ubistvo, a pošto je odslužio najveći dio kazne stekao je jedan od uslova da ostatak robije provede u Poluotvorenom odjeljenju, pa i da koristi pogodnosti poput godišnjih odmora...

On, međutim, spada u grupu zatvorenika koji ne mogu napustiti zatvor bez policijske procjene bezbjednosti, koju traži ZIKS.

U njegovom slučaju to je posljednji put urađeno 10. jula 2013. godine: “Postupajući po zahtjevu ZIKS-a, Uprava policije je tada izvršila bezbjednosnu procjenu i na osnovu nje je u tom periodu dala pozitivno mišljenje da S.D. može koristiti pogodnosti isključivo u mjestu prebivališta odnosno Andrijevici. Za navedeno osuđeno lice od strane ZIKS-a nije tražena nova bezbjednosna procjena od 10.07.2013.godine”, piše u odgovorima iz Uprave policije.

Iz Ministarstva pravde juče su saopštili “Vijestima” da se procjena ugroženosti traži za osuđenike kojima je izrečena kazna zatvora u trajanju preko pet godina i koji odgovaraju za krivična djela sa smrtnom posljedicom i protiv polne slobode.

“Na ovaj način postupano je i u slučaju korišćenja pogodnosti od strane zatvorenika S.D... Uprava KPD Podgorica prije razmatranja eventualnog odobravanja korišćenja pogodnosti ovom zatvoreniku zatražila je od Uprave policije bezbjednosnu procjenu, nakon čega je Upravi KPD Podgorica od navedenog državnog organa dostavljena pozitivna bezbjednosna procjena”, napisali su iz Ministarstva pravde.

Oni nijesu odgovorili na pitanje - kada je to učinjeno.

Iz resora Zorana Pažina saopštili su da je Dukić u 2010. godini imao jedan disciplinski prekršaj sa drugim zatvorenikom.

“Osim toga, ovaj zatvorenik nije imao drugih disciplinskih prekršaja ni prema zatvorenicima niti prema službenicima ZIKS-a”.

Dukić je u podgoričkom naselju Zlatica upravljao vozilom BMW, kada je iz “audija” u pokretu ka njemu ispaljeno više hitaca iz automata, od kojih su ga dva pogodila u predjelu stomaka.

Liječe ga u Kliničkom centru i nije životno ugrožen.

Istražitelji su nedugo nakon pucnjave u naselju Ibričevina pronašli zapaljeni “audi A6”, u kojem se nalazilo oružje...

Krajem januara Dukić je trebalo da svjedoči u nastavku sudskog postupka za ubistvo u Njemačkoj.

Osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina i dva mjeseca godina, jer je 9. januara 2004. u njemačkom gradu Karlsluhu usmrtio Helmuta Mikolajeka. Prema presudi sutkinje Milenke Žižić, početkom 2010. godine Dukića su za ubistvo Njemca angažovala braća Dejan i Dragutin Jelić iz Andrijevice, koji su pred njemačkim sudom osuđeni na doživotne robije.

Prema presudi, oni su angažovali Dukića i Zorana Boškovića iz Sutomora da ubiju Njemca, nakon svađe oko preuzimanja poslova podvođenja prostitutki.

Boškoviću je nedavno iznova počelo suđenje u Podgorici. Sutkinja je tada prihvatila da se u nastavku procesa, 27. januara saslušaju Jelići i Dukić.

Dukić je kaznu služio u Spužu, dok se Bošković nakon decenije bjekstva krajem 2015. godine predao.

Nakon negativne procjene moraju da čekaju bar šest mjeseci

U Pravilniku o kućnom redu u ZIKS-u piše da je zatvorenik dužan da najkasnije do 15. u mjesecu traži dozvolu za korišćenje pogodnosti za sljedeći mjesec (član Pravilnika 88).

“Zahtjev za koriščenje godišnjeg odmora zatvorenik podnosi u pisanoj formi realizatoru tretmana, najmanje sedam dana prije dana planiranog za početak korišćenja”, piše u članu 53 Pravilnika. Nigdje u aktu se ne navodi da li se procjena bezbjednosti traži samo jednom ili uvijek prije nego osuđenik planira da izađe na odmor u krugu porodice.

“Kad je procjenom bezbjednosti utvrđeno da se nijesu stekli bezbjednosni uslovi za korišćenje pogodnosti, sljedeća procjena bezbjednosti ne može se tražiti prije isteka roka od šest mjeseci od dobijanja prethodne procjene”, piše u članu 84 Pravilnika.

Bonus video: