Rafali u Dukića uoči svjedočenja u Višem sudu

Dukić ranjen dok je bio na “odmoru” od dugogodišnje robije u Spužu zbog ubistva u Njemačkoj. Na dopustu bio od 5. januara
485 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2017. 06:24h

Andrijevčanin Saša Dukić upucan je juče iz vozila u pokretu, četiri dana nakon što je privremeno napustio spuški zatvor.

Dukić je oko 13:40 časova u podgoričkom naselju Zlatica upravljao vozilom BMW, kada je iz “audija” u pokretu ka njemu ispaljeno više hitaca iz automata, od kojih su ga dva pogodila u predjelu stomaka.

Transportovan je u Klinički centar, a viša državna tužiteljka Lepa Medenica kazala je “Vijestima” da je obaviještena da je povrijeđeni van životne opasnosti.

Istražitelji su nedugo nakon pucnjave u naselju Ibričevina pronašli zapaljeni “audi A6” (BG - 659XĆ), u kojem se nalazilo oružje...

“Dosadašnja obrada upućuje na sumnju da je upravo to vozilo korišćeno u pokušaju lišenja života S. D. Vozilo, oružje i ostali predmeti i tragovi biće predmet vještačenja u Forenzičkom centru”, piše u saopštenju policije, i dodaje da se preduzimaju intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju događaja.

Napad na Andrijevčanina dogodio se dok je bio na “odmoru” od dugogodišnje robije u Spužu zbog ubistva u Njemačkoj, jer mu je Uprava ZIKS-a dozvolila da koristi privilegije od 5. do 20. januara.

On se juče ujutro iz rodne Andrijevice zaputio ka Podgorici... Krajem januara trebalo je da svjedoči u nastavku sudskog postupka za ubistvo u Njemačkoj.

“Većinu izrečene kazne je izdržao, a u vrijeme događaja bio je na dopustu, takozvanom odmoru koji mu je od strane ZIKS-a odobren u trajanju od 5. do 20. januara”, saopštila je policija.

Dukić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina i dva mjeseca godina zbog optužbi da je 9. januara 2004. u njemačkom gradu Karlsluhu usmrtio Helmuta Mikolajeka.

“Na izvršenju kazne zatvora, nalazi se od 20.11.2006. godine, a istek kazne je 20.12.2018. godine. Ovaj zatvorenik je 2013. godine premješten u Poluotvoreno odjeljenje KPD Podgorica, gdje je bio i radno angažovan. Po dobijanju pozitivne bezbjednosne procjene, njemu je omogućeno da nekoliko puta koristi pogodnosti (vikend i druga odsustva), a u skladu sa zakonskim propisima”, piše u odgovorima ZIKS-a na pitanja “Vijesti”.

Prema presudi sutkinje Milenke Žižić, početkom 2010. godine, Dukića su za ubistvo Njemca angažovala braća Dejan i Dragutin Jelić iz Andrijevice.

Jelići su u Njemačkoj osuđeni na doživotnu robiju.

Prema presudi, oni su angažovali Dukića i Zorana Boškovića iz Sutomora da ubiju Njemca, nakon svađe oko preuzimanja poslova podvođenja prostitutki.

Boškoviću je nedavno iznova počelo suđenje u Podgorici. Sutkinja je tada prihvatila da se u nastavku procesa, 27. januara saslušaju Jelići i Dukić.

U optužnici piše da je Dukić januara 2004. prišao Njemcu u kafiću “Ciao” i pucao mu u glavu, dok ga je Bošković navodio iz drugog lokala.

Njih dvojica, kako piše u presudi, prvi put su pokušala da ubiju Njemca 3. decembra 2003. godine.

Tada su Crnogorci nabavili pola kilograma plastičnog vojnog eksploziva, i postavili ga ispod Mikolajekovog vozila.

Iako je bilo planirano da automobil “odleti u vazduh” kada Mikolajek okrene ključ, tada ga je spasilo to što su Dukić i Bošković eksploziv pogrešno spojili sa mehanizmom za aktiviranje.

Dukić je kaznu služio u Spužu, dok se Bošković nakon decenije bjekstva krajem 2015. godine predao.

Dva metka prošla kroz stomak

Teško povrijeđeni Andrijevčanin nalazi se na Odjeljenju Intenzivne njege Kliničkog centra, i ljekari tvrde da je van životne opasnosti.

“Ima dvije prostrelne rane abdomena, zbog čega će biti i operisan”, kazali su sinoć “Vijestima” u KBC-u.

Ljekari tvrde da je Dukić stabilnih - vitalnih funkcija.

U zapaljenom “audiju” našli dvije automatske puške, kape, naočare

Tokom napada i sačekuše za Sašu Dukića, napadači su u automobilu pripremili dvije automatske puške.

“Vijestima” je u policiji rečeno da su tokom uviđaja u zapaljenom automobilu pronašli dvije automatske puške, kapu i naočare...

“Vozilo, oružje i ostali predmeti i tragovi biće predmet vještačenja u Forenzičkom centru”, saopštila je policija.

Galerija

Bonus video: