Kostić: Do kada će Savić da krši zakon

Predsjednik Višeg suda Boris Savić ponovo potvrdio optužnicu Hadžibetiju iako mu se za isto krivično djelo već sudi u tom sudu
195 pregleda 4 komentar(a)
Boris Savić, Foto: Savo Prelević
Boris Savić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.01.2017. 15:23h

Predsjednik Višeg suda Boris Savić ponovo je potvrdio optužnicu Jonuzu Hadžibetiju iako mu se za isto krivično djelo već sudi u tom sudu.

Savić je optužnicu potvrdio 27. decembra prošle godine.

Tog dana je i održano ročište, za koje Hadžibetijev branilac advokat Sava Kostić tvrdi da je bilo nezakonito.

Nakon najnovijeg Savićevog rješenja, Kostić je “Vijestima” rekao da se može očekivati da se u tom predmetu nastavi sa donošenjem pogrešnih i pravno neutemeljenih odluka.

“Za očekivati je i da Viši sud preduzima dosad nezabilježene i pravno neutemeljene manevre, sa ciljem otklanjanja neotklonjive greške. Na ovaj način se na velika vrata uvodi pravna nesigurnost u naš pravni sistem”, rekao je on.

Hadžibeti je jedan od optuženih za međunrodni šverc droge, u predmetu u kome je prvooptuženi Duško Martinović.

Nakon što im je Kostić ukazao na neregularnosti u tom postupku, Viši sud je vratio na ponovno odlučivaje dio optužnice po kojoj se uveliko sudi.

Kostić je kazao da Savić najnovijom odlukom nastavlja sa nezakonitostima u tom postupku.

“Jer 'što se grbo rodi vrijeme ne ispravi'. Postavlja se pitanje koja je granica nezakonitosti povodom ove krivično pravne stvari do koje se može i planira ići”, rekao je Kostić .

Pojasnio je da 27. decembra 2016. nijesu bili ispunjeni ni procesni ni materijalno-pravni uslovi za održavanje ročišta za ponovnu kontrolu optužnice, ali da je Savić ipak održao ročište.

Kostić objašnjava da je Saviću tog dana ukazao na nezakonitosti i nedostatke, ali da ih je on prenebregao i odmah donio rješenje.

“To jasno ukazuje da se Višem sudu u Podgorici povodom navedenog predmeta nešto 'žuri'. Ne možemo se oteti utisku da u konkretnom slučaju ne postoje sinhrnonizovane, pravno neutemeljene radnje Višeg suda u Podgorici i Specijalnog tužilaštva, a sve sa ciljem da samo njima znanim pravnim egzibicijama i rokadama do 19. januara završe to što su naumili, pa makar to bilo u spurotnosti sa odredbama pozitivno pravnih propisa”, rekao je on.

Advokat ističe da predsjednik podgoričkog Višeg suda u rješenju nije odgovorio na osnovna pitanja - kako je uopšte moglo da se održi ročište za kontrolu optužnice, kako je moguće da se kontroliše i potvrđuje optužnica koja je jednom kontrolisana, potvrđena, stupila na pravnu snagu i po kojoj se održavaju pretresi, ali da nije ni naveo koji zakon sve to dozvoljava Višem sudu.

Kazao je da se Savić umjesto toga “bavio rekapitulacijom radnji u tom predmetu”, navodeći da je advokat “saznao za grešku u junu i ćutao do decembra”. Kostić tvrdi da to nije istina, već da je on i u junu, kao i prije i poslije toga “podnosio pravne akte u borbi za ostvarivanja Hadžibetijevih prava, ne znajući za grešku koja je nastala”.

Kazao je da ne postoji zakon ni propis koji omogućava da se ponovo kontroliše potvrđena optužnica: “Ne postoji nijedna druga odluka suda osim presude kojom se može odlučivati po optužnici koja je jednom kontrolisana, potvrđena i koja je stupila na pravnu snagu. Sve druge odluke suda u tom pravcu (rješenja, naredbe) su pravno nedozvoljene i besmislene”.

Hadžibetijev branilac rekao je da nadležni koji postupaju u tom predmetu, ne žele da uvide grešku koju su napravili i otklone je: “Već donose nezakonite odluke kojim se pokušava marginalizovati tako krupna greška, te nastaviti kao da se ništa nije desilo”, objasnio je Kostić .

Dodao je da od stava Vrhovnog suda i eventualno odluke i stava Evropskog suda za ljudska prava i slobode u Strazburu zavisi dokle će Savić moći da donosi nezakonite odluke.

U tom predmetu još u fazi potvrđivanja optužnice napravljena je greška - Viši sud na ročišta nije pozivao advokata Kostića, branioca po izboru okrivljenog Hadžibetija koji je u bjekstvu.

Optužnica specijalne tužiteljke Mire Samardžić, kojom su Martinović, Hadžibeti i još 12 osoba okrivljeni za međunarodni šverc droge potvrđena je 5. maja 2016. godine. Pred vijećem sutkinje Vesne Pean 27. oktobra prošle godine počelo im je suđenje, a na do sada održanim pretresima saslušani su svi okrivljeni, osim Hadžibetija koji je u bjekstvu. Suđenje im se nastavlja 19. januara.

“Porodici duguju objašnjenje”

Advokat Kostić kazao je da Viši sud i Specijalno državno tužilaštvo Hadžibetijevoj porodici treba da objasne ko je, kada i kako napravio grešku u tom predmetu i zbog čega pravno eksperimentišu sa tim okrivljenim i njegovim pravima:

“U konkretnoj krivično pravnoj stvari postoji svjedok saradnik koji je svoju krivicu prebacio na Hadžibetija. I porodici okrivljenog Hadžibetija i cjelokupnoj javnosti Viši sud u Podgorici i Specijalno tužilastvo treba da objasne šta zapravo u ovom predmetu predstavlja organizovani kriminal”, rekao je on.

Kostić je dodao da je njemu potpuno jasno kakva je greška napravljena.

“Jasno mi je i da se ne radi o omašci, kako to sud smatra, već pravno neotklonjivoj grešci”, kazao je on.

Kostić: Zapleli su se kao pile u kučinu

Hadžibetijev branilac tvrdi da je Savić u najnovijoj odluci napravio još jednu grešku - obrazložio je da je rješenje o suđenju u odsustvu tom okrivljenom stavio van snage kako bi Kostić mogao da izjavi žalbu.

“U tom rješenju, kojim je stavljeno van snage rješenje o suđenje u odsustvu, jasno piše da se ne može izjaviti žalba, pa je očito da se Viši sud u ovaj predmet zapleo kao pile u kučinu ”, rekao je on.

Ocijenio je da je besmisleno da se u drugoj kontroli i potvrđivanju iste optužnice, upušta u ocjenu sadržine optužnice i zakonitosti predloženih dokaza: “Na taj način abolirao bih napravljene greške i direktno sudjelovao u nepravilnostima i nezakonitostima”.

Bonus video: