Najviše Rožajaca čeka "odlazak” u kućni pritvor

Iz Ministarstva pravde od tada je nekoliko puta najavljivano da će osuđeni na kućni zatvor uskoro moći da otpočnu sa izdražavanjem kazne u svom stanu
103 pregleda 16 komentar(a)
nanogica (Novina), Foto: Cazin-danas.com
nanogica (Novina), Foto: Cazin-danas.com
Ažurirano: 07.01.2017. 07:47h

Trideset Rožajaca biće “okovano” elektronskim narukvicama čim država obezbijedi taj sistem za izvršenje kazne kućnog zatvora.

Iako je elektronski nadzor predviđen Zakonom o izvršenju kazni zatvora usvojenim u julu 2015. godine, on se još ne sprovodi.

Iz Ministarstva pravde od tada je nekoliko puta najavljivano da će osuđeni na kućni zatvor uskoro moći da otpočnu sa izdražavanjem kazne u svom stanu.

To se, međutim, još ne dešava.

Prema podacima “Vijesti”, crnogorske sudije izrekle su 47 kazni kućnog zatvora.

Od toga 30 presuda su Osnovnog suda u Rožajama.

Osuđeni na kućni zatvor najčešće su počinili krivična djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, imovinske delikte...

Presude osuđenima na kućni zatvor zastarjevaju za pet godina.

“Vijestima” je iz Ministarstva pravde nezvanično rečeno da će prvo izvršenje kazne kućnog zatvora početi najkasnije u aprilu 2017. godine.

Pojašnjeno je da službenici Ministarstva pravde sada provjeravaju da li prostorije tih osuđenika zadovoljavaju uslove predviđene Zakonom.

Elektronskim narukvicama osumnjičenima i osuđenima moći će da se ograniči i kontroliše kretanje.

Za razliku od Crne Gore, taj vid obezbjeđenja u državama okruženja koriste se godinama.

Obezbjeđivanjem svih uslova za izvršenje kućnog zatvora, crnogorski zatvori bi se rasteretili, a time i državni budžet.

Jedan osuđenik, odnosno pritvorenik dnevno košta državu oko 25 eura, pa prostom računicom dolazi se do podatka da bi izricanjem šestomjesečnog kućnog zatvora po osuđeniku, država uštedjela oko 4.500 eura.

Elektronska narukvica je uređaj sa GPS predajnikom, koji se osuđeniku stavlja na ručni ili nožni zglob, kako bi se kontrolisalo njegovo kretanje u prostorijama za stanovanje i van njih.

U Izvještaju o sprovođenju zakona o izvršenju kazni zatvora, koja je usvojena na Vladi krajem decembra piše da će 87 nanogica i uređaja za praćenje uskoro biti nabavljeno, jer se na javni poziv Ministarstva pravde javio samo jedan ponuđač - Crnogorski telekom, koji je ispunio sve uslove tražene nabavkom.

Pojašnjeno je da je ponuda Telekoma i firme Opus iz Mostara izabran i da će ugovor biti ubrzo potpisan.

“Ovom nabavkom će biti obezbijeđeno 87 RF narukvica, 87 stacioniranih jedinica za komunikaciju sa RF narukvicom, 87 SIM kartica sa uključenih minimum 30 MB saobraćaja mjesečno, jedna alkoholna jedinica za monitoring, dva instalaciona seta, komunikacioni linkovi minimalnog kapaciteta 20 Mbps, GSM linkovi i usluge fiksne telefonije”, piše u tom dokumnetu.

Ugovorom koji tek treba da se potpiše definisaće se usluga za održavanje - odnosi se na prestanak rada softvera, hardvara kao i linkova/usluga i dostupnost isporučioca 24x7x365 putem telefona za sve probleme nastale korišćenjem sistema za elektronski nadzor...

Precizirano je da će u slučaju pada sistema tim za podršku reagovati za najkasnije 15 minuta.

U cilju implementacije sistema elektronskog praćenja država ima pomoć od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici koja je raspisala međunarodni javni tender za nabavku hardvera, kao i softversko rješenje za implementaciju elektronskog nadzora u vrijednosti od 192.000 dolara.

Direktorica Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija Slavica Rabrenović početkom godine kazala da je budžetom za 2016. predviđen novac za nabavku elektronskih uređaja.

Pravilnikom o izvršenju kazne zatvora u prostorijama u kojima osuđeni stanuje predviđeno je da osuđenik bez posebne dozvole suda, ne smije napuštati mjesto stanovanja, osim u slučajevima kada mu je potrebna hitna medicinska pomoć, zbog odlaska na suđenje, posao, ispit...

Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija predviđeno je da se o osuđenima na izvršenje kazne zatvora u prostorijama u kojima stanuje brine Jedinica za uslovnu slobodu. Ta služba u roku od osam dana od pravosnažnosti presude dobija odluku, poziva osuđenog i sačinjava program izvršenja kazne.

Obaveza Ministarstva pravde je da osuđenog upozna sa pravima i obavezama, upozori na posljedice nepoštovanja obaveza, i tek nakon toga instalira uređaj za praćenje koji kontroliše izvršenje kazne i rukuje uređajem kojim se prati kretanje osuđenog i njegov položaj u prostoru. Kad Ministarstvo pravde nabavi GPS uređaje za praćenje osuđenika, oni će strogo morati da se pridržavaju pravila, jer će u suprotnom moći da završe iza rešetaka.

U slučaju nasilnog skidanja, u centru se oglašava alarm

Podgorički advokat Željko Đukanović kazao je "Vijestima" da je elektronska narukvica - nanogica, tehnički uređaj koji omogućava alternativnu mjeru izvršenja krivične sankcije nad osobama koje su pravosnažno osuđenje na kaznu zatvora u trajanju do šest mjeseci i kojima je pravosnažnom sudskom odlukom omogućeno izdržavanje kazne zatvora u prostorijama u kojima stanuju.

“Uređaj je povezan sa globalnim pozicionim sistemom - GPS-om, što omogućava organizacionoj jedinici i licima koje nadziru kretanje osuđenog lica da u svakom trenutku znaju gdje se osuđenik nalazi. Osuđenik se prati iz tzv. centra za monitoring, a u slučaju nasilnog pokušaja skidanja ovog uređaja automatski se u centru za monitoring oglašava alarm, što prouzrokuje lišavanje slobode te osobe i nastavak izdržavanja zatvorske kazne u ustanovi zatvorenog tipa”, kazao je Đukanović.

Objasnio je da u Krivičnom zakoniku Crne Gore, kazna zatvora koja se može izvršiti u prostorijama za stanovanje egzistira od 2013. godine, dok je u svijetu prva primjena tog uređaja zabilježena davne 1983. (Amerika, Novi Meksiko) a u Evropi šest godina kasnije, kada je prvi put primijenjena u Švedskoj.

“Od početka 90-ih primjenjuje se i u ostalim zemljama EU, u kojima se trenutno blizu 20 odato osuđenih ili pritvorenih lica nalazi pod mjerama elekronskog nadzora. To je posebno povoljno za državu i državni budžet, jer se upotrebom ove vrste praćenja osuđenog lica ostvaruje mjera izvršenja kazne zatvora, a istovremeno se rasterećuje državni budžet”, rekao je on.

Država za šest mjeseci može da uštedi preko pola miliona eura

Đukanović objašnjava i kolika bi ušteda za državnu kasu bila da osuđenici na kazne zatvora do šest mjeseci robijaju kući sa nanogicom.

“S obzirom na ekstremno veliki broj lica koja se u Crnoj Gori nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora, ušteda na mjesečnom, a posebnom polugodišnjem nivou bi bila znatna. Pema službenoj evidenciji, trenutno se u Zatvoru za kratke kazne u Spužu nalazi 113 osuđenih lica. S obzirom na činjenicu da boravak u ZIKS-u svakog osuđenog lica dnevno košta državu 25 eura, prostom računicom dolazimo do ukupnog iznosa troškova na mjesečnom nivou, a na teret države od 84.750 eura. To na šestomjesečnom nivou iznosi preko pola miliona eura”, kazao je on.

Bonus video: