NOVO MIŠLJENJE NAUČNIKA

Rani razvoj grudi kod žena povezan s povećanim rizikom od karcinoma dojke

Djevojčice širom svijeta pogođene su pubertetom u sve ranijoj dobi. Neka istraživanja pokazuju kako je rani pubertet naročito prisutan kod crnačke populacije, kao i populacije niskog životnog standarda, odnosno u siromašnim zajednicama
92 pregleda 1 komentar(a)
rak dojke, Foto: Shutterstock
rak dojke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.01.2017. 12:14h

Istraživanja su pokazala kako je rizik od razvijanja određenih bolesti kod žena, poput dijabetesa tipa 2, gojaznosti, srčanih oboljenja kao i karcinoma dojke, povezan sa preranim ulaskom u pubertet.

Prerani ulazak u pubertet inidikator je povećanog rizika od obolijevanja kod žena, a naročito od karcinoma dojke u slučajevima kada se kod djevojčica grudi razviju u periodu do 12. pa čak i prije desete godine života.

Istraživanja pokazuju kako su žene, kojima su se grudi razvile do desete godine, od karcinoma dojke obolijevale 20 posto više nego žene kojima su grudi razvile u 12. godini i kasnije.

Sprečavanje ranog puberteta bi svakako spriječilo pojavu raznih oboljenja u kasnijoj životnoj dobi, međutim, razlog zbog kojeg neke djevojčice ulaze u pubertet mnogo ranije od ostalih, nije poznat. Kako stoji u istraživanju Univerziteta u Glasgowu, upravo je rani razvoj odgovoran za veći rizik od obolijevanja.

Pubertet i rani pubertet normalne su faze života, međutim, rani pubertet sa sobom nosi, kako rizike od fizičkih bolesti, tako i rizike od psiholoških poremećaja. Rani pubertet veže se za osjećaj stida i izolacije kod djevojčica, dovodi do ranije pojave seksualnog nagona, neželjenih trudnoća, polno prenosivih bolesti te depresije koja se neminovno javlja kao rezultat svega navedenog.

Djevojčice širom svijeta pogođene su pubertetom u sve ranijoj dobi. Neka istraživanja pokazuju kako je rani pubertet naročito prisutan kod crnačke populacije, kao i populacije niskog životnog standarda, odnosno u siromašnim zajednicama. Osim toga, do ranog puberteta dolazi i zbog izloženosti hemikalijama koje se nalaze u okruženjima, piše Independent.

Rast i razvoj grudi specifičan je za ljudsku vrstu. Dojke dostižu vrhunac razvoja na kraju adolescencije, međutim tokom trudnoće one ponovo prolaze kroz isti proces. Povećavaju se mliječne žlijezde, a time i sama dojka te taj proces ostavlja značajne promjene na strukturi i izgledu dojke koja je formiranje završila u adolescenciji.

Ljekari su za sada u mogućnosti zaustaviti pubertet ukoliko započne prije sedme godine života.

Otkrivanjem ćelija koje regulišu procese u dojkama i stavljanjem istih ćelija pod kontrolu, mogao bi se u skoroj budućnosti spriječavati rani razvoj dojki ukoliko se naučnici slože da bi to moglo smanjiti rizik od razvoja karcinoma dojke u kasnijim godinama.

Preporučujemo za Vas