Utvrđeno da je Pink M ukrao fotografije od fotografa "Vijesti"

Presuđeno je da televizija Pink M isplati Đuriću po 400 eura, za četiri neovlašćena prikazivanja njegove fotografije...
63 pregleda 5 komentar(a)
Zoran Đurić, Foto: Maja Boričić
Zoran Đurić, Foto: Maja Boričić
Ažurirano: 05.01.2017. 19:32h

Fotorereporteru "Vijesti" Zoranu Đuriću povrijeđena su autorska prava neovlašćenim prikazivanjem njegove fotografije crnogorskog sportiste Vladimira Dašića sa porodicom, na televiziji Pink M.

To je prvostepena presuda sudije podgoričkog Osnovnog suda Arsenija Gatolina, koji mu je dosudio 1.600 eura za povredu autorskih prava, ali i odbio zahtjev Đurića da mu se isplati odšteta za povredu časti i ugleda.

Sudija je, u drugoj prvostepenoj presudi tog suda, presudio da Đuriću televizija Pink M isplati po 400 eura, za četiri neovlašćena prikazivanja njegove fotografije na toj televiziji.

Sudija je smatrao da je zbog proteka dvije godine od nastanka fotografije, svakako smanjena njena ekskluzivnost, time pravdajući, između ostalog, što je dosudio da mu se isplati skoro 1.000 eura manje, nego što je Đurić tražio.

Sudija je dodao i da je neosnovan zahtjev za povredu časti i ugleda, jer Đurić više nije prijatelj sa Da šićem, ne zbog objavljene fotografije, već kako je objasnio, zbog uvjerenja košarkaša da tekst izrečen u toj emisiji potiče od fotoreportera Vijesti.

U prvoj prvostepenoj presudi, bivša sutkinja tog suda Mirjana Vlahović, kasnije unaprijeđena, odbila je zahtjev Đurića, navodeći da sporna fotografija ne predstavlja autorsko djelo, bez obzira što je utvrđeno da je ona prikazana bez znanja Đurića i bez naznačenja njega kao autora.

Viši sud je ukinuo tu presudu, objašnjavajući da fotografija jeste autorsko djelo, ukoliko je individualna duhovna tvorevina iz oblasti književnosti, nauke i umjetnosti.

"Dakle autorsko djelo je i fotografsko djelo, koje uživa zaštitu. Umjetnička vrijednost fotografije nije od značaja. Zakon štiti svako, pa i obično fotografsko djelo, uključujući i amaterska djela, u svim stadijumima postupka njihovog stvaranja", zaključili su u Višem sudu.

U tužbi piše da je tuženi četiri puta neovlašćeno objavio navedenu fotografiju bez saglasnosti tužioca kao autora i bez naznačenja imena tužioca kao autora i da Đurić nikada nije toj televiziji dao dozvolu za iskorišćavanje njegovog autorskog djela.

U odgovoru na tužbu piše da je prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima, dozvoljeno, bez plaćanja naknade, privremeno umnožavanje autorskog djela, ako je umnožavanje prolazno ili slučajno i ako umnožavanje nema poseban ekonomski značaj.

Štede samo na ljudskim pravima...

Punomoćnica Đurića, advokatica Gordana Vujisić, rekla je da će se žaliti Višem sudu na visinu dosuđene odštete.

"Presuda djeluje ohrabrujuće, naši sudovi su konačno spremni da štite autorska prava, kao jedna od najvažnijih iz korpusa prava ličnosti. Ipak, ukazala bih na praksu sudova Hrvatske i Srbije, koji dosuđuju znatno veće iznose. Razumijem ekonomski momenat, ali država ne bi trebalo da štedi samo na ljudskim pravima", istakla je Vujisić.

Bonus video: