Janović: Da ne budemo svjetski prvaci u potcjenjivanju naših sportista

"Svaka država ima svoje prioritetne sportove i nema u svijetu zemlje koja može da vodi računa o stotinu sportova", naglasio je Janović.
81 pregleda 18 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Vlada Crne Gore
Nikola Janović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 05.01.2017. 13:57h

Crna Gora je država sporta i prioritet Ministarstva biće stvaranje uslova iz kojih bi medalje došle kao nagrada za učinjeno, kazao je ministar sporta, Nikola Janović.

On je u intervjuu agenciji MINA rekao da je ponosan što je imenovan za prvog ministra sporta od sticanja nezavisnosti, navodeći da to doživljava kao veliku čast, ali i još veću odgovornost.

“Svi koji smo se bavili ili se bavimo sportom, rekreativno ili profesionalno, koji ga volimo i pratimo, znamo koliko je ta oblast bitna za Crnu Goru, ne samo zbog rezultata i promocije države, već i za zdravlje nacije”, rekao je Janović.

On je naglasio da su prioritet Ministarstva sporta djeca i njihovo bavljenje sportom, kao i izrada normativnih akata.

“Prioritet crnogorskog sporta su djeca, kao glavna baza iz koje ćemo stvarati sportiste. Najvažnije je za djecu da se bave sportom i takmiče između sebe, ali ne samo kroz klubove i škole sporta, jer svi roditelji nijesu u mogćnosti da plaćaju članarinu. Treba školski sistem takmičenja da unaprijedimo, da se djeca takmiče i u školama, između škola u opštini, ali i na regionalnom nivou”, kazao je Janović.

On je naglasio da je osnovni cilj da djeca već u ranom periodu nauče da se bave sportom, da bi on ostao dio njihovog života i kasnije kada odrastu i završe školovanje.

Prema njegovim riječima, drugi prioritet je izrada novog strategijskog okvira - Nacionalnog programa razvoja sporta.

"To je program za naredni četvorogodišnji period kao ključni strateški dokument kojim se definiše politika razvoja sporta u Crnoj Gori. Postojeći Zakon o sportu je nedostatan u mnogim elementima stoga je potrebno donijeti novi", rekao je Janović.

On je naglasio da je Crna Gora mala država, ali velika sportska nacija.

“U nekim sportovima osvarili smo velike uspjehe. Treba da gajimo te rezultate, ali je mnogo bitnije da stvorimo uslove iz kojih bi medalje došle kao nagrada za učinjeno. Od velikog značaja je usvajanje strateških dokumenata, prije svega Nacionalne strategija razvoja sporta i Zakon o sportu. On će morati da se promijeni, ali zbog procedure i procesa nemoguće ga je uraditi u najskorijnijem vremenu”, rekao je Janović.

On je kazao da izrada tog dokumenta kasni i da je aktuelna strategija važila samo do 2016. godine.

“Trebala je da već bude napravljena za period od 2016. do 2020. godine. To nije urađeno i tu obavezu uradićemo tokom godine u koordinaciji sa Nacionalnim savjetom za sport. To je procedura, nije jednostavno, a biće napravljena za četvorogodišnji period od 2018. do 2022. godine”, rekao je Janović.

On je naglasio da treba napraviti analizu "da vidimo gdje smo sada da bi znali gdje hoćemo da dođemo".

“Neke stvari već znamo da nijesu kako treba i prepoznate su. Da vidimo na šta je to čemu treba da se baziramo u nekon narednom periodu. Strategija će usmjeravati naše kretanje u sportu, a konkretan dokument koji bi donio neke novine koje bi bile obavezujuće je Zakon o sportu”, rekao je Janović.

On je naglasio da svaka država ima svoje prioritetne sportove i da nema u svijetu zemlje koja može da vodi računa o stotinu sportova.

“To su oni sportovi koji su toj državi tradicionalni i koji su značajni rezultatski i po promociji na međunarodnij sceni. Tako će biti i kod nas. Moramo napraviti osnovnu podjelu – na olimpijske i one koji to nijesu, uz uvažavanje svih sportova i sportista. Treba biti iskren i reći koji su to sportovi koji su udarni za nas. Obaveza je COK-a da uradi kategorizaciju sporta da bi bilo lakše napraviti prioritete”, kazao je Janović.

On je istakao da po važećem Zakonu o sportu država treba da sufinansira sportske subjekte, odnosno sportiste, klubove i saveze, kao i COK.

“Država treba da pomaže aktivnosti i projekte koji su važni za razvoj sporta i koji su od javnog interesa za državu. Po ovom zakonu koji je sada aktuelan i koji će to biti sigurno do sljedeće godine, Ministarstvo sporta je praktično kao Crveni krst, koji samo treba da dijeli novac. Malo prostora ostaje za razvojne projekte. To i u okviru ovog zakona moramo promijeniti”, kazao je Janović.

On je naglasio da nigdje ne postoji takav model i Zakon koji to na taj način definiše.

“Teško da bi bilo koja država na takav način to mogla da isprati. Novi zakon će to drugačije definisati”, rekao je Janović.

On je kazao da su neke stvari jasne već sada na početku, ali da za neke treba vidjeti iskustva drugih država.

“Da vidmo koji su to najbolji modeli i da ih implementiramo u novom zakonu, a sve u cilju boljeg funkcionisanja sporta”, kazao je Janović.

On smatra da se generalno za sport u Crnoj Gori izdvaja dovoljno novca.

“Smatram da se dovoljno novca izdvaja za sport u Crnoj Gori. Bilo bi idealno da je novca još, ali se generalno izdvaja dovoljno da može da se funkcioniše. Za sport se ne izdvaja samo iz budžeta, već i od igara na sreću, kao i iz lokalnih samopurava”, kazao je Janović.

On je ponovio da će se Ministarstvo fokusirati na razvojne projekte od javnog interesa za državu i neće dozvoliti da se svede “na puku raspodjelu novca sportskim subjektima”.

“Iz tog razloga nastaje problem i zato je više nezadovoljnih, nego zadovoljnih. Kada se bude sve uredilo i država bude finansirala samo ono što treba onda će biti lakše i benefiti u sportu i razvoj sporta će se osjetiti”, kazao je Janović.

On je najavio kontrolu saveza u okviru ingerencija Ministarstva.

“Mi nijesmo inspekcijski organ, ali imamo mogućnost da od svih koji dobijaju novac od države tražimo uvid kako troše novac i za koju namjenu, odnosno da li ga troše za ono zašta su ga i dobili na konkursu. Cilj je da što više novca ide ka sportistima, odnosno tamo gdje treba. Biće više kontrole nego ranije, a sve u cilju da poboljšamo sistem sporta”, rekao je Janović.

On je kazao da mu je cilj da sistem sporta svom nasljedniku ostavi bolji nego što je sada.

“Na meni je, ali i na cijelom Ministarstvu, da se potrudimo i svojim rezultatima zavrijedimo da se nikada više Ministarstvo ne izgubi, već da traje. Bio bih zadovoljan kada bi mogao da kažem da nekom svojem nasljedniiku ostavljam uređeniji sportski sistem u našoj državi nego što sam ga zatekao”, kazao je Janović.

On je naglasio da će se Ministarstvo sporta baviti svim problemima u toj oblasti, uključujući i sprečavanje nasilja na sportskim priredbama, namještanja sportskih rezultata, zajedno sa ostalim nadležnim institucijama.

Vrhunski sportista Crne Gore najavio je da će se baviti stvaranjem kulta nacionalnog dresa i igranja za reprezentaciju svoje države.

“Važno je da djeci koja počinju da se bave sportom pokazati koliko je bitno da igraju za svoju državu i koliko treba da budu ponosni da dođu u situaciju da obuku nacionalni dres i nose zastavu. Bitno je da toga budu svjesni mnogo prije nego stasaju kao sportisti i imaju razvijeni osjećaj za naconalni identitet”, kazao je Janović.

On je rekao da djeca postanu svjesna koliko je lijepo igrati za državu u kojoj su rođeni njihovi roditelji i preci, a ne za neku drugu.

“Mi smo prvaci svijeta u potcjenjivanju sebe, kao da su nam draži drugi sportisti. Imamo takve sportske veličine da nemamo potrebu da se na nekoga drugog ugledamo. Mnogi su bili skeptični uoči referenduma da nećemo imati sport i sportiste, ali smo ih sve brzo razuvjerili. Imamo sportiste na koje možemo da budemo ponosni i koji mogu biti uzor našoj djeci”, rekao je Janović.

Bonus video: