NJIH TRAŽE CG ORGANI ZBOG POKUŠAJA TERORIZMA

Interpol objavio potjernice: Ovo su Širokov i Popov

“Ako imate bilo kakve informacije, molimo kontaktirajte nacionalnu policiju ili Generalni sekretarijat Interpola”, napisano je na crvenoj, međunarodnoj potjernici
232 pregleda 118 komentar(a)
Vladimir Popov, Eduard Širikov, Foto: Interpol.int
Vladimir Popov, Eduard Širikov, Foto: Interpol.int
Ažurirano: 05.01.2017. 07:42h

Interpol je raspisao potjernice za ruskim državljanima Eduardom Širokovim (45) iz Čita i Vladimirom Popovim (36) iz Kurgana, koje crnogorski istražni organi traže zbog stvaranja kriminalne organizacije, pokušaja terorizma i djela podstrekavanja na rušenje ustavnog poretka i sigurnosti Crne Gore.

Na sajtu Interpola objavljene su i potjernice za srpskim državljanima Nemanjom Ristićem (43) iz Beograda i Predragom Bogićevićem (47) iz Kragujevca, osumnjičenih za djela terorizam u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije.

“Ako imate bilo kakve informacije, molimo kontaktirajte nacionalnu policiju ili Generalni sekretarijat Interpola”, napisano je na crvenoj, međunarodnoj potjernici u kojoj je zapisano da se za ovim osobama traga na osnovu naloga i naredbe za sprovođenje istrage crnogorskog pravosuđa.

Crnogorsko tužilaštvo smatra da su Rusi Eduard Vladimirović Širokov i Vladimir Nikolajević Popov, zajedno sa srpskim državljanima, organizovali kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Prema planu kriminalne organizacije, haos u izbornoj noći trebalo je da počne ispred Skupštine - grupa demonstranata koja bi se sukobila sa policijom bila bi pod kontrolom Bratislava Dikića i političara iz Demokratskog fronta, čiji identitet tužioci još nijesu otkrili, tvrdi se u proširenoj tužilačkoj naredbi za sprovođenje istrage.

U novoj naredbi tužilaštva objašnjava se da su se Rusi 26. septembra u Moskvi sastali sa Aleksandrom Sašom Sinđelićem i izložili mu plan i dali mu upustva za izazivanje haosa u Crnoj Gori. Navodi se da su ga zadužili da pronađe što veći broj osoba u Srbiji koje će se u Crnoj Gori staviti pod kontrolu bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Dikića i osobe iz DF-a.

Uloge osumnjičenih

U dokumentu tužilaštva detaljno se obrazlažu uloge svakog od osumnjičenih: 

Navodi se da je Aleksandar Saša Sinđelić bio zadužen da vrbuje osobe za članstvo u toj organizaciji, prima i predaje novac između organizatora i ostalih članova grupe, kao i da obezbjeđuje kupovinu opreme - oružja, policijskih uniformi, štitnika, metalnih palica, pancira, suzavaca, gas-maski, sredstava za komunikaciju...

Dikić je, piše, na skupu Demokratskog fronta u noći 16. oktobra trebalo da drži na okupu druge članove kriminalne organizacije - demonstrante, organizuje njihovo kretanje i upravlja članovima u sukobu sa policajcima “radi nasilnog ulaska sa političarima u Skupštinu Crne Gore”.

U dokumentu stoji da su Predrag Bogićević i Nemanja Ristić takođe bili zaduženi da vrbuju za krimi grupu i da još neidentifikovanim osobama daju upustva da na dan parlamentarnih izbora dođu u Crnu Goru i učestvuju na protestnom okupljanju Demokratskog fronta: “Nakon završetka izbora i da zajedno sa političarima Demokratskog fronta okupljenim na mitingu, izazovu sukobe sa službenicima Uprave policije i nasilno uđu u Skupštinu, gdje će ostati najmanje 48 sati i proglasiti pobjedu Demokratskog fronta i drugih opozicionih partija”, piše u naredbi.

Navodi se da je Mirko Velimirović doprinio otkrivanju kriminalne organizacije, a njegov zadatak je bio da bude nasilan prema drugim osobama, da nabavlja,  skladišti i čuva oružje, municiju i uniforme i da prenosi poruke koje je od organizatora dobijao preko  Sinđelića.

Objašnjava se da je od Sinđelića preuzeo 30.000 eura kako bi nabavio  50 komada automatskih pušaka i tri sanduka municije, namijenjenih još neidentifikovanim osobama koje bi u Crnu Goru poslao Shirokov.

“Da pod komandom Dikića na mitingu ispred Skupštine Crne Gore, zajedno sa drugima okrivljenima izazovu nerede i sukobe između demonstranata i policajaca, a zatim izvrše napad i zauzmu zgradu Skupštine, te proglase pobjedu Demokratskog fronta i uhapse sadašnjeg premijera Mila Đukanovića”.

Ističe se da je Velimirović pristao na sve to, a zatim došao u Upravu policije i prijavio plan kriminalne organizacije, njene članove i lokacije na kojima se nalaze.

Specijalni tužioci tvrde da su Kristina Hristić i Branka  Milić bile zadužene za prenošenje poruka, ugovaranje sastanaka i komunikaciju između organizatora i članova grupe.  

Čelnici DF-a ranije su konstatovali da je ovaj slučaj režirana priča

Aleksandar Aleksić osumnjičen je da je planirao da vozilom iz Srbije u Crnu Goru prebacuje članove krimi organizacije,  dočekuje ih ali i da takođe učestvuje u napadu na policiju... Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Aleksandar Čurović, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević, Miloš Aćimović, Ivica Matić i Perica Andrić bili su zaduženi da napadaju policajce i nasilno zauzmu državni parlament...

Čelnici DF-a ranije su konstatovali da je ovaj slučaj režirana priča, a da se tužilac Milivoje Katnić  priključio institucijama koje kontroliše “organizovana kriminalna banda na čelu sa Milom Đukanovićem”. 

Preporučujemo za Vas