Miloš Marović vratio pare, sad može na robiju

Budvanin je 9. januara trebalo da se javi u spuški zatvor... Prije par dana fotografisan dok izlazi iz beogradskog lokala Bistro du Vin
254 pregleda 70 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Vijesti
Miloš Marović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 05.01.2017. 07:33h

Miloš Marović uplatio je 385.000 eura na račun države Crne Gore, na osnovu presude zbog učestvovanja u nezakonitoj kupoprodaji zemlje na Jazu.

Budvanin je 9. januara trebalo da se javi na izdržavanje zatvorske kazne, ali njegov branilac advokat Zdravko Begović tvrdi da je spriječen jer se u jednoj beogradskoj bolnici liječi od “akutne bolesti”.

Posljednjeg dana 2016. godine fotografisan je dok izlazi iz beogradskog lokala Bistro du Vin.

Sagovornici “Vijesti” koji su redakciji dostavili fotografije, tvrde da Marović i njegov otac, bivši visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović svakodnevno posjećuju taj lokal.

Mlađi Marović državi je novac uplatio posljednjeg dana 2016. godine.

Na to je bio obavezan sporazumom o priznanju krivice zaključenim sa Specijalnim državnim tužilaštvom, koji je kasnije “aminovan” presudom Višeg suda.

Istim sporazumom, predviđeno je da i Marović odrobija godinu.

Njegov branilac juče je za TV Vijesti rekao da se nada da će Osnovni sud u Kotoru odložiti izdržavanje kazne za određeni period, na osnovu medicinske dokumentacije.

“Dok se moj branjenik ne oporavi od bolesti, ne bude spreman i zdrav da može stupiti na izdržavanje zatvorske kazne”, kazao je.

Begović je rekao da ne može da kaže o kakvoj akutnoj bolesti je riječ:

“Iskren da budem, ovog časa, budući da nijesam u Beogradu, ne mogu tačno da kažem dijagnozu koja je konstatovana. Objektivno, možda nije ni u redu. U svakom slučaju čim se moj branjenik nalazi u bolnici, radi se o bolesti koja ima određenu dimenziju i koja je vjerovatno takvog obima da on ovog časa neće moći da stupi na izdržavanje kazne zatvora”, rekao je Begović.

Sin nekadašnjeg predsjednika državne zajednice SiCG već je jednom odgodio odlazak u spuški zatvor.

Njemu je kotorski Osnovni sud krajem septembra 2016. godine poslao poziv da 10. oktobra dođe u sud radi uručenja uputnog akta.

Taj sud je četiri dana prije nego je Marović trebalo da im se javi, od Specijalnog državnog tužilaštva dobio zahtjev za odlaganje izvršenja kazne zatvora za period od tri mjeseca: “U cilju omogućavanja osuđenom da u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude obezbijedi i plati novčana sredstva u skladu sa navedenom presudom, u iznosu od 385.185,20 eura”.

Predsjednik kotorskog suda tada je odložio izvršenje kazne zatvora Maroviću.

“Istim rješenjem određeno je da je osuđeni Marović Miloš dužan da se dana 9. januara 2017. godine javi na izdržavanje izrečene mu kazne zatvora u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija KP Dom Podgorica Spuž, pod prijetnjom prinudnog sprovođenja”, piše u ranijoj odluci kotorskog suda.

Sin nekadašnjeg potpredsjednika DPS-a novčanu kaznu nije uplatio na račun lokalne uprave, poput kompanija Tradeunique, Gugi commerce i Copyright.

On je ranije kao garanciju da će izmiriti dug, založio stan od 287 kvadrata u kome žive njegovi roditelji Svetozar i Đorđina.

Država je upisala hipoteku na taj, kao i na stan Miloševih prijatelja od 38 kvadrata u Babinom dolu i na parcelu od 3.000 kvadrata u kotorskim Vranovićima.

I Svetozar je išao kod doktora pa svratio u restoran na čaj...

Begović tvrdi da se Svetozar Marović mjesecima nalazi na bolničkom liječenju u Beogradu.

Taj Budvanin je pred specijalnim tužiocima priznao da je bio na čelu kriminalne grupe, koja je oštetila opštinski budžet za više desetina miliona eura u osam korupcionaških afera.

Sa tužilaštvom je zaključio dva sporazuma o priznanju krivice, na osnovu kojih je osuđen na ukupno 50 mjeseci robije.

Mediji su nedavno objavili njegovu fotografiju iz beogradskog lokala Bistro du Vin.

“On je tog dana išao na neka medicinska ispitivanja. On nije baš takvog zdravstvenog stanja da ne može da se kreće i to je bio samo trenutak koji su mediji registrovali i na osnovu takvog jednog snimka apsolutno se ne može dovoditi u pitanje njegova bolest... Čovjek je zaista takvog zdravstvenog stanja da ne može stupiti na izdržavanje zatvorske kazne... Svi ljekari koji ga liječe i medicinska dokumentacija potvrđuje da se radi zaista o ozbiljnoj bolesti i sve eventualne spekulacije oko toga nemaju smisla”, rekao je on.

Begović je rekao da od kotorskog Osnovnog suda čekaju rješenje o tome da li će se odloži i izdržavanje kazne zatvora starijeg Marović.

“Pouzdano znam da je Osnovni sud u Kotoru dao vještacima neuropsihijatru i kardiologu da vještači njegovu medicinsku dokumentaciju i pretpostavljam, nakon donošenja nalaza znaće se da li je moj branjenik zaista sposoban da stupi na izdržavanje kazne zatvora”, rekao je advokat.

Svetozar Marović se obavezao da kaznu od 1.100.000 eura takođe uplati na račun države.

Miloš je sa 10.000 kvadrata zemlje u Mrčevom polju garantovao da će njegov otac izmiriti tu obavezu.

Svetozar je prethodno založio đedovinu na Jazu i rodnom selu Krimovici, oko 13.000 kvadrata zemlje.

“Mogu da provjeravaju, ali su bolesni”

Begović je rekao da tužilaštvo i sud imaju mogućnsot da ispitaju validnost medicinske dokumentacije Miloša Marovića.

Optuženi Podgoričanin Veselin Mujović nedavno tokom sudskog postupka tvrdio da je taj Budvanin pod lažnom dijagnozom hospitalizovan nakon hapšenja.

“Ali, stvarno mislim da nije osnovana bilo kakva sumnja u tom dijelu. Radi se se o bolestima koje su i ranije postojale, a pogotovo kod mog branjenika Svetozara Marovića. Ta bolest je kulminirala nakon njegovog izlaska iz zatvora i zaista smatram da objektivno tu ne postoji bilo kakva dilema u pogledu validnosti medicinske dokumentacije, a kažem u njihovo ime da svako može provjeriti, ako sumnja da je medicinska dokumentacija lažirana, odnosno da je u nalazima i dijagnozama napisnao nešto što ne postoji”, rekao je advokat Begović.

Bonus video: