Katnić ispituje rad "Crnagorakopa"

Protiv odgovornih u “Crnagorakop AD” podnijete su prijave zbog krivičnih djela - oštećenje povjerioca i povreda prava iz socijalnog staranja
517 pregleda 20 komentar(a)
Crnagorakop
Crnagorakop
Ažurirano: 04.01.2017. 07:10h

Tužilaštvo istražuje rad danilovgradske kompanije “Crnagorakop”, koja je dijelom i u državnom vlasništvu. Trenutno su aktivna dva krivična predmeta.

Jedan od predmeta preuzelo je i Specijalno državno tužilaštvo, na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici saopšteno je da su protiv te kompanije bila formirana tri predmeta.

“Predmet formiran protiv N. B. i V. B., zbog produženog krivičnog djela - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem pomaganja, dostavljen je Specijalnom državnom tužilaštvu na nadležno postupanje”, saopštila je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) Danka Ivanović Đerić iz ODT Podgorica.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici saopšteno je da su protiv te kompanije bila formirana tri predmeta

U ODT Podgorica bio je formiran i predmet po prijavi MANS-a, zbog sumnje u zakonitost procesa privatizacije i uvođenja stečaja u toj firmi.

Ipak tužilaštvo u tom predmetu nije našlo dokaze da je bilo nezakonitosti.

“Ocjenom prikupljenih dokaza, utvrđeno je da nema dokaza da je bilo koje lice izvršilo bilo koje krivično djelo, za koje se goni po službenoj dužnosti, te je obavještenje o donijetoj odluci poslato podnosiocu predstavke”, kazala je Ivanović Đerić.

Dodala je da je formiran i treći predmet protiv kompanije “Crnagorakop” po prijavi advokata A. A.

Radi se o prijavi protiv odgovornih lica u privrednom društvu “Crnagorakop AD”, zbog krivičnih djela - oštećenje povjerioca i povreda prava iz socijalnog staranja. Ivanović Đerić je saopštila da je taj predmet u fazi izviđaja. Država

Crna Gora akcionar je u toj firmi preko Investiciono - razvojnog fonda, Republičkog fonda penzijsko - invalidskog osiguranja i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Jedan od vlasnika firme “Crnagorakop NB”, koja je većinski vlasnik “Crnagorakop AD”, Slobodan Babić rekao je da nije upoznat da tužilaštvo istražuje poslove njegove kompanije.

“Prvi put čujem za tako nešto. Niko me nije saslušavao u tužilaštvu. Mora da imate pogrešnu informaciju”, rekao je Babić, odgovarajući na pitanja novinara.

Krijumčarenje kafe iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu

Kompanija “Crnagorakop NB” iz Danilovgrada pominjana je prije nekoliko godina u Bosni i Hercegovini u vezi krijumčarenja kafe.

U martu 2012. godine na graničnom prelazu Klobuk carinici su pronašli 104 kilograma skrivene kafe, koja je trebalo ilegalno da uđe u tu susjednu zemlju.

Utvrđeno je da je ilegalna kafa poslata iz Crne Gore u redovnoj pošiljci 4.980 kilograma sirove kafe. Uvoznik te redovne pošiljke je bila firma “Crnagorakop NB” sa sjedištem u Trebinju, a pošiljalac istoimena firma iz Danilovgrada.

Nelegalna roba je tada privremeno oduzeta i smještena u skladište Uprave za indirektno oporezivanje BIH (UIO).

Protiv vozača prevozničke firme i uvoznika tada je pokrenut prekršajni postupak, shodno Zakonu o carinskim prekršajima BiH.

O svemu je te godine obaviješteno i Tužilaštvo BiH.

Nije poznato šta je tužilaštvo BiH preduzelo u tom predmetu i da li je utvrđena bilo čija krivična odgovornost.

Bonus video: