DOBRA VIJEST ZA LJUBITELJE PIVA

"Dobro je za srce, obiluje antioksidansima i smanjuje stres"

Nekoliko studija pokazalo je da umjerena konzumacija alkohola smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 30 odsto
176 pregleda 3 komentar(a)
pivo, Foto: Shutterstock
pivo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.01.2017. 15:14h

Pivo je jedno od najpopularnijih i najstarijih alkoholnih pića koje mnogi smatraju tečnom hranom.

Glavni sastojak piva je hmelj koji obiluje antioksidansima odgovornima za održavanje mišićne mase i ubrzavanje metabolizma.

Osim toga pivo obiluje i kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, fosforom, kalijumom, natrijumom, cinkom, bakrom, manganom i silicijumom.

Pivo je važno za rast i razvoj kostiju i vezivnog tkiva. Tajna je u silicijumu koji podstiče proizvodnju kolagena, proteina koji povećava gustoću kostiju i zglobove održava fleksibilnim.

Pivo od ječma je najbolje za spriječavanje osteoporoze, a prema studiji objavljenoj u časopisu "Journal of the American Medical Association" umjereni konzumatri piva imali su 38 posto manje šansi da dobiju osteoporozu nego ljudi koji ne konzumiraju pivo.

Prema studiji iz 2016. godine umjereno konzumiranje piva vremenom smanjuje holesterol. Zbog ječma, topivih vlakana koja snižavaju nivo 'lošeg' holesterola u krvi, a podižu nivo 'dobrog' holesterola, pivo smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Nekoliko studija pokazalo je da umjerena konzumacija alkohola smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 30 odsto. Međutim, ovaj slučaj se još uvijek proučava.

Osim toga pivo poboljšava psihološko i kognitivno zdravlje, a studije su otkrile da može smanjiti stres i napetost, prenosi klix.ba.

Preporučujemo za Vas