10 načina da sačuvate liniju tokom praznika

Umjesto da popijete kafu, bolje skuvajte čaj od kamilice ili nane u koji ćete dodati svježe iscjeđen limunov sok. Topla voda ili čaj će smiriti digestivni sistem i olakšati probleme s varenjem
0 komentar(a)
jelo, Foto: Shutterstock
jelo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.01.2017. 11:15h

Praznici su tu, a sa njima i prekomjeran unos hrane. Ako želite da izbjegnete gasove, nadimanje i gomilanje suvišnih kilograma, pridržavajte se ovih nekoliko savjeta:

1. Jedite manje ali češće. Na taj način spriječićete preopterećenje digestivnog trakta.

2. Izbjegavajte gazirana pića i šampanjac. Iako je teško odoljeti prazničnim pićima, ona će prouzrokovati nadimanje i dehidrataciju.

3. Izbjegavatje preskakanje obroka, zamjenu vode alkoholom i kasne obroke. Držite se uobičajenog rasporeda obroka što je više moguće.

4. Budite aktivni. Dani provedeni ispred TV-a ili na internetu mogu da uspore varenje i pogoršaju stres.

5. Uzimajte probiotike, bilo u vidu jogurta ili kapsula. Korisne bakterije će očuvati zdravlje vašeg digestivnog sistema.

6. Izbjegavajte namirnice poput kupusa, prokelja i brokolija. One će prouzrokovati nastanak gasova i nadimanje.

7. Birajte pažljivo. Umjesto da probate sve što se nalazi na stolu, opredjelite se za nekoliko stvari koje vam se čine najukusnijim. Ukoliko ipak ne možete da odolite prazničnim poslasticama, uzmite od svega, ali po malo.

8. Pijte toplu vodu s limunom. Umjesto da popijete kafu, bolje skuvajte čaj od kamilice ili nane u koji ćete dodati svježe iscjeđen limunov sok. Topla voda ili čaj će smiriti digestivni sistem i olakšati probleme s varenjem.

9. Izbjegavajte industrijski prerađene namirnice. Suviše skroba, soli i rafinisanih masnoća mogu znatno da otežaju varenje, oslabe vaš imunitet i učine da se osjećate umornije nego što jeste.

10. Pijte dosta vode. Ona će olakšati prolazak hrane kroz digestivni sistem, a samim tim i varenje. Manjak vode u organizmu može da prouzrokuje konstipaciju, prenosi Stvar ukusa.

Bonus video: