Pažin: Očekujem isporučivanje Crnoj Gori osumnjičenih iz Srbije i Rusije

On je saglasan da je slučaj delikatan, kako za Crnu Goru tako i za Srbiju. „Ne samo zbog činjenice da su okrivljeni najvećim dijelom državljani Srbije, već i zbog ukupnog pravnog i političkog konteksta koji prati ovaj slučaj“, rekao je Pažin
21 komentar(a)
Zoran Pažin
Zoran Pažin
Ažurirano: 02.01.2017. 17:32h

Crnogorski ministar pravde, Zoran Pažin, očekuje da će osumnjičeni za slučaj stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju biti isporučeni Crnoj Gori iz Srbije i Rusije .

On je u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu govorio o očekivanjima koja ima od Rusije i Srbije kada je u pitanju napor da se rasvijetli planiranje terorističkih napada u Crnoj Gori tokom izbornog dana.

Kako je kazao, dvojica ruskih državljana u krivično-pravnom smislu imaju status okrivljenih, ne samo osumnjičenih, „s obzirom na to da je protiv njih tužilaštvo donijelo naredbu za sprovođenje istrage čime je zvanično pokrenut krivični postupoak“.

„Za njima je raspisana međunarodna potjernica koja je posredstvom učinjena dostupnom svim državama članicama uključujući i Rusiju radi otkrivanja i hapšenja“, naveo je Pažin.

Kako je rekao, od zvaničnika Rusije, kao vrlo uticajne države u međunarodnim odnosima, nikada se nije čulo da osporavaju svoje obaveze koje proizilaze iz članstva u Interpolu.

„Izvršavanje ili neizvršavanje tih obaveza je od neposrednog uticaja za međunarodni ugled države, zato su moja očekivanja da nadležni organi Rusije prihvate saradnju u ovoj krivično-pravnoj stvari u punom obimu svojih međunarodnih obaveza“, poručio je Pažin.

On je zahvalio nadležnim institucijama u Srbiji na do sada ostvarenoj dragocjenoj saradnji u tom slučaju.

„Prije svih predsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću koji je dao lični doprinos za institucionalno rasvjetljavanje relevantnih činjenica, što nas ohrabruje u očekivanju da će se međunarodno-pravna saradnja nastaviti i u narednom periodu, prije svega hapšenjem srpskih državljana i stvaranjem uslova za njihovo isporučivanje Crnoj Gori u odgovarajućoj proceduri“, ocijenio je Pažin.

On je saglasan da je slučaj delikatan, kako za Crnu Goru tako i za Srbiju.

„Ne samo zbog činjenice da su okrivljeni najvećim dijelom državljani Srbije, već i zbog ukupnog pravnog i političkog konteksta koji prati ovaj slučaj“, rekao je Pažin.

Komentarišući obračune kriminalnih klanova, Pažin je kazao da država sasvim izvjesno mora adekvatno reagovati na svaki oblik nasilja sa koje adrese ono dolazilo jer je ono, smatra on, uvijek napad na vitalne društvene vrijednosti.

„Pored neposrednih žrtava status oštećenog uvijek, po prirodi stvari, ima i društvo u cjelini. Budući da se ova vrsta nasilja ponavlja, to sasvim izvjesno zahtijeva podizanje nivoa organizacione spremnosti svih karika u lancu bezbjednosti za trajno suzbijanje ovog zabrinjavajućeg fenomena“, rekao je Pažin.

Upitan da prokomentariše činjenicu da je Uprava policije u nekoliko slučajeva javno iznesene sumnje na račun njenih službenika reagovala saopštenjima u kojima unaprijed odbacuje sve navode kvalifikujući ih kao hajku, odgovorio je da svaka sumnja koja upućuje na korupciju mora biti blagovremeno i temeljno provjerena.

„Zato cijenim vrlo odgovornim postupak ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžića, koji je unutrašnjoj kontroli naložio preduzimanje svih aktivnosti u cilju utvrđivanja svih činjenica u ovom slučaju“, kazao je Pažin.

Sa druge strane, dodao je on, nije principijelno, pa ni društveno prihvatljivo, da bilo ko predstavljajući se pravednikom u borbi protiv korupcije istovremeno bude nedostupan organima države koji ga potražuju takođe zbog sumnje da su izvršena neka druga krivična djela.

Bonus video: