Perović član Evropske akademije nauka, umjetnosti i književnosti u Parizu

Perović je aktuelni predsjednik DANU
183 pregleda 7 komentar(a)
Sreten Perović Evropska akademija, Foto: DANU
Sreten Perović Evropska akademija, Foto: DANU
Ažurirano: 02.01.2017. 13:29h

Crnogorski pjesnik, književni i pozorišni kritičar, kulturolog i teatrolog, naučni savjetnik za leksikografju i Doctor Honoris Causa Univerziteta "Constantin Stere" u Kišinjevu, Sreten Perović, na prijedlog akademika iz Ukrajine, izabran je za redovnog člana Evropske akademije nauka, umjetnosti i književnosti u Parizu.

Perović je, kako je saopšteno iz Dukljanske akademije nauka i umjestnosti (DANU), bio pozvan da na godišnjoj skupštini Evropske akademije nauka, umjetnosti i književnosti, koja je održana u Parizu 9. decembra, na svečan način primi odgovarajuće insignije i Povelju članstva Akademnije, ali je, iz zdravstvenih razloga, taj čin odložen za maj 2017, a iz Akademije mu je upućen samo formalni dokumenat o članstvu.

"Sreten Perović je posljednjih godina doživio značajna internacionalna priznanja: Veliku nagradu za poeziju Internacionalne akademnije "M. Eminescu" (2012), Zlatnu medalju Blaže Koneski Makedonske akademije nauka i umjetnosti (2013), Počasno članstvo u Internacionalnoj akademji (2013), Doctor Honoris Causa evropskog Univerziteta "Constantin Stere" u Kišinjevu (2014), Premio Internationale Trieste Poesia (2015), Zlatnu medalju Internacionalne akademije "M.E." i domaću Nagradu za životno djelo "Božo Bulatovć" (u Mojkovcu). Ali više od tih priznanja značila je pojava pet knjiga njegove poezije na rumunskom (dvije), na ukrajinskom, na francuskom, na makedonskom i moldavsko-rumunskom, od kojih je ona koja se pojavila u Kišinjevu – proglašena za najbolju knjigu prevedene poezije u Moldaviji 2014. godine", navodi se u saopštenju DANU.

Perović je aktuelni predsjednik DANU.

Bonus video: