Tande najbolji u Garmišu, Stoh vodi na Četiri skakaonice

Aktuelni pobjednik Novogodišnje turneje Peter Prevc zauzeo je 11. mjesto, dok je njegov mlađi brat Cene bio 24. Jernej Damjan je osvojio dva boda zahvaljujući 29. mjestu
54 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Andre Tande, Foto: Reuters
Danijel Andre Tande, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2017. 15:59h

Norveški ski skakač Danijel Andre Tande trijumfovao je na skokovima u Garmiš-Partenkirhenu, drugoj stanici turneje Četiri skakaonice.

Tande je do prve pobjede od novembra 2015. godine, a druge u karijeri, došao ukupnim skorom od 289,2 bodova, poslije skokova od 138 i 142 metra.

Drugo mjesto zauzeo je Poljak Kamil Stoh, koji je preuzeo vođstvo na turneji, pošto se pobjednik skokova u Oberstdorfu Štefan Kraft našao na trećem stepeniku pobjedničkog postolja.

Samo dva dana pošto je u Oberstdorfu kiksnuo u prvoj rundi, a potom uspio da se trgne, ali stigne samo do četvrtog mjesta, Tande nije dozvolio da se isto ponovi prvog dana Nove 2017. godine. Mladi Norvežanin je vodio poslije prve runde, sa dva boda prednosti u odnosu na Krafta, dok je treći bio Pjotr Žila, sa još bodom manje.

U nastavku, Stoh je poslije petog mjesta skočio 143 metra, što je za pola metra kraće od rekorda skakaonice koji godinama drži Simon Aman. Na taj način je pretekao Njemca Markusa Ajsenbihlera, Žilu i Krafta, koji je letio tri metra kraće. Na kraju je red došao na Tandea, koji je bio klasa za sebe i za 3,2 boda je pobijedio dvostrukog olimpijskog šampiona u borbi za pobjedu.

Ajsenbihler je bio četvrti i najbolji među domaćim skakačima u Garmišu, ispred Domena Prevca iz Slovenije, koji se vratio poslije loših skokova u Oberstdorfu i zauzeo peto mjesto. Žila je morao da se zadovolji šestim mjestom, ispred sunarodnika Macieja Kota i Štefana Laja iz Njemačke. Među prvom desetoricom našli su se i Vensan Sevoj Dekomb iz Francuske i Austrijanac Mihael Hajbek.

Aktuelni pobjednik Novogodišnje turneje Peter Prevc zauzeo je 11. mjesto, dok je njegov mlađi brat Cene bio 24. Jernej Damjan je osvojio dva boda zahvaljujući 29. mjestu.

Turneja Četiri skakaonice nastavlja se 4. januara u austrijskom Insbruku.

Bonus video: